• Koliko ime koje nosimo utiče na naš život

  Svako ime ima svoje značenje i simboliku, neka mogu da odrede i naš životni put. Šta određuje izbor ličnog imena i kako se pojedinac u svome životu nosi sa značenjem svoga imena?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Koliko ime koje nosimo utiče na naš život
  Foto: Pixabay

  Vlastita imena uz sebe nosimo čitavog života. Može izgledati neprimetno, ali od ličnih imena može da zavisi i kakvo ćemo iskustvo sveta sticati.

  „Postoje neka imena koja su kulturološki poželjna, manje ili više, koja pokreću simpatije, pokreću bliskost. Neka imena koja nam nisu poznata i onda nekako nemamo očekivanja. Kad nemamo nijednu osobu u našem okruženju koja se tako zove i onda budemo pomalo zbunjeni i skeptični, jer ime postaje sastavni deo ličnosti, odnosno onoga kako doživljavamo sebe“, napominje psihoterapeutkinja Kristina Brajović Car za RTS.

  Lična imena su prvi znaci koji nam se dodeljuju i sa kojima najpre stupamo u svet. Imenovanje je za onoga ko daje ime detetu velika odgovornost.

  „Ne samo da je odgovornost nego je i stvar kompromisa, pregovora. Imamo dve tradicije, dve porodice koje se susreću i gde treba da dođe do imena koje nose značenje za jedno i za drugo“, dodaje psihoterapeutkinja.

  U našoj tradiciji uobičajeno je da se imena biraju iz korpusa imena koja su u porodici postojala.

  „Taj kontakt sa precima, sa nekim prošlim vremenima, mogu da dodaju da im bude svojevrsna podrška sada i ovde. To je sada dobar scenario, ali imamo i scenario da se ne osećaju, ne samo u tinejdžerskim godinajima, nego i kasnije u odrastanju, dorasli tim velikim narativima koji se ispredaju oko imena porekla“, napominje Brajović Car.

  Ime može uticati i na to kako će se njegov nosilac orijentisati u budućnosti.

  „Dešava se ponekad i nešto što je isto fenomen za sebe – da osoba razvija one karakteristike kod sebe koje su u skladu sa tim kako društvo opaža njeno ime. Da li je to ime koje je kratko, lako budi neke prijatne asocijacije, lako se pamti i onda se očekuje toplota, srdačnost, dobrota, šta god. S druge strane, neka imena koja se vezuju za istorijske neke važne ličnosti, koja nose ovaj teret visokih očekivanja, takođe mogu da oblikuju to šta osoba čini vezano za svoje obrazovanje, odnose, izbore koje pravi, profesionalne ciljeve i da nekako nastoji da u svojim životnim postignućima bude dorasla imenu“, zaključuje Kristina Brajović Car.

  Nomen est omen – govorili su Latini. Ime ne mora biti odlučujući faktor za tok našeg života, ali svojim zvukom, značenjem i različitim konotacijama može uticati na pojedine segmente našeg ponašanja.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Pet razloga za kupovinu garsonjere u Vrnjačkoj Banji

  Kupovina nekretnine u popularnim turističkim destinacijama poput Vrnjačke Banje može biti izuzetno pametan potez, posebno kada je reč o garsonjerama. Vrnjačka Banja, poznata po svojim lekovitim […]