• Lista najagresivnijih rasa pasa

  Određene rase pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i socijalizaciju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Lista najagresivnijih rasa pasa
  Foto: Pixabay

  Premda svaki pas može biti agresivan, nezavisno od rase, određene vrste poznate su zbog napada na ljude ili druge životinje. Reč je o rasama koje su uzgajane za čuvanje poseda ili stoke, za lov ili borbu. Te rase sklone su teritorijalnom ponašanju.

  U nastavku donosimo popis nekih od najgresivnijih rasa na svetu, koje je naveo portal Dog Academi, prenosi Klix.ba.

  9. Čivava

  Iako su čivave mali psi, poznate su po svojoj agresivnosti i problemima s ponašanjem. Čivava su odane svojim omiljenim članovima porodice, ali mogu da budu neprijateljski nastrojene prema strancima i drugim životinjama.

  Zbog svoje veličine, čivave se ne smatraju najopasnijom rasom, ali ako nisu pravilno dresirane i socijalizovane, mogu naneti štetu svojim ugrizima.

  8. Rotvajler

  Rotvajleri imaju urođenu agresiju zbog koje ih neki pojedinci koriste za borbe pasa. Ovi psi su zaštitnički nastrojeni i odani svojim vlasnicima, ali imaju visok nagon za plenom i skloni su napadima ako nisu dobro vaspitani. Ne, rotvajleri su takođe inteligentni i brzo uče, zbog čega ne predstavljaju problem vlasnicima koji imaju iskustva sa agresivnim rasama.

  7. Pit bul terijer

  Pitbull terijeri su jedni od najkontroverznijih pasa u svetu. Jaki su, mišićavi i imaju snažan ugriz, zbog čega se često koriste u borbama pasa. U pogrešnim rukama, ovi psi postaju opasnost za svoju okolinu, o čemu svedoče brojni napadi koji se ponekad završavaju smrću. Pitbull terijeri preporučuju se isključivo iskusnim vlasnicima koji mogu da osiguraju pravilnu dresuru.

  6. Napuljski mastif

  Napuljski mastifi postali su poznati zbog psa Fanga koji se pojavljuje u serijalu „Hari Poter“. Ovi veliki i snažni psi izuzetno su odani i zaštitnički nastrojeni. Agresivni su prema strancima i prema svakoj osobi ili životinji koju smatraju pretnjom. Dresura i socijalizacija napuljskih mastifa trebalo bi da počne dok su još štenci kako bi se sprečilo agresivno ponašanje.

  5. Čau Čau

  Iako izgledaju kao plišani medvedići, psi rase Čau Čau poznati su po svojoj povučenoj i agresivnoj prirodi. Uzgajani su za potrebe lova i čuvanja poseda, zbog čega i danas imaju visok nagon za plenom. Kako bi se suzbilo agresivno ponašanje i ostali problemi u ponašanju, potreban im je poslednji trening i stroga kontrola.

  4. Argentinska doga

  Argentinske doge zahtevaju strog odgoj, trening i iskusnog vlasnika kako bi se suzbilo bilo kakvo agresivno ponašanje. Ovi psi imaju vrlo visok nagon za plenom i ne bi trebalo da se drže u domaćinstvima koja imaju druge životinje, zbog rizika od povrede ili smrti. Iako su odani svojim porodicama, ovi dominantni i teritorijalni psi skloni su napadima na strance ili druge životinje.

  3. Nemački ovčar

  Nemački ovčari su jedan od najpopularnijih rasa na svetu, ali u pogrešnim rukama mogu da postanu opasni i agresivni jer su teritorijalni prema svojim porodicama. Zbog svoje visoke inteligencije i brzog učenja danas se često koriste kao policijski i vojni psi.

  2. Jazavčar

  Kao i čivave, jazavčari su mali psi skloni agresiji. Zbog svoje veličine, mogu se osećati ugroženo, a to obično rezultira režanjem, lajanjem i ugrizima kako bi se zaštitili. Potrebni su im što raniji trening i socijalizacija kako bi se suzbila agresija.

  1. Dalmatinac

  Dalmatinci su maskote vatrogasnih stanica, ali poznati su i po svojoj agresivnosti koja proizlazi iz njihove tvrdoglavosti i teritorijalnosti. Osim toga, imaju visok nagon za plenom, zbog kojeg mogu da napadnu decu ili životinje. Uz pravilan trening, vežbu i socijalizaciju mogu da budu odlični porodični psi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Zašto se zapravo kaže – lupa kao maksim po diviziji?

  Sigurno ste za nekoga ko govori nepovezano ili o temi o kojoj ne zna mnogo, čuli da se kaže da “lupa kao maksim po diviziji”. Verovatno ste tu sintagmu i sami makar nekoliko puta iskoristili, […]

  Kako da vam cipele postanu udobnije za nošenje?

  Koliko puta ste se našli u situaciji gde vam cipele izazivaju bol i nelagodnost prilikom nošenja? Da li postoji način da vaša obuća postane udobnija? Pronalaženje savršene cipele može biti […]

  Top 10 investicija u dvorište koje privlače kupce

  Prostor oko kuće često igra presudnu ulogu u formiranju prvog utiska, stoga uloženi trud u njegovu dekoraciju i funkcionalnost može znatno povećati vrednost stambenog objekta. Dvorište, kao […]

  Zašto se kaže baš bela tehnika?

  Za početak, jedno pojašnjenje - najveći broj stručnjaka kućne aparate deli u tri kategorije - male, glavne i elektroniku široke […]