• Maslina treba da bude deo kućne apoteke, a ne samo kuhinje

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Maslina je jedna od biljaka koja se najduže upotrebljava u ljudskoj ishrani i oduvek je smatrana veoma vrednom i veoma lekovitom. Ujedno, maslina je jedna od najdugovečnijih biljaka poznatih čoveku.

    Kada se pogledaju zelene oaze u kojima ljudi najduže žive, u Evropi su one uglavnom smeštene na Mediteranu, a stručnjaci tvrde da veliki deo zasluga za to ima maslina, navodi Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar u redovnoj rubrici Jutarnjeg programa, Tajne bilja.

    Maslina je jedna od biljaka koja se najduže upotrebljava u ljudskoj ishrani i oduvek je smatrana veoma vrednom i veoma lekovitom. Ujedno, maslina je jedna od najdugovečnijih biljaka poznatih čoveku.

    „Ja sam lično video jednu koja potiče iz Hristovog vremena u Jerusalimu, staru 2.000 godina, ali kažu da ima i starijih od nje. Zvanično, najstarija maslina koja rađa je na Kritu i da je 3.000 godina stara“, navodi narodni travar.

    Maslinovo ulje je najbolja preventiva

    Maslinovo ulje je najbolje koristiti preventivno, kao i većinu drugih biljaka o kojima govorimo u serijalu Tajne bilja. Masline su idealne za ljude koji su skloni začepljenju krvnih sudova jer imaju snažno antioksidantno dejstvo i sprečavaju oksidovanje holesterola koji zapušava naše krvne sudove.

    „U studijama koje su sprovedene u Španiji je dokazano da maslinovo ulje spušta nivo lošeg holesterola, a podiže nivo dobrog, što je izuzetno važno za srce. Zato je važno da koristimo što kvalitetnije maslinovo ulje i da ga što češće koristimo“, naglašava Antonijević.

    Sukobljena su mišljenja da li maslinovo ulje treba termički obrađivati ili ne. Dugo se mislilo da nije dobro kuvati na maslinovom ulju, ali danas postoje neki drugi dokazi. Ali ako se koristi za lečenje, onda se koristi bez termičke obrade, bilo na salati, bilo da započnete dan jednom kašikom maslinovog ulja, na čemu bi nam jetra bila posebno zahvalna.

    Blagotvorna svojstva lista i ploda masline

    List masline je bezbedan za ljudsku upotrebu, ali ukoliko pijete antibiotike, može se dogoditi da čaj anulira njihovo dejstvo.

    Čaj ili alkoholni ekstrakt od lista masline pomaže i ljudima koji pate od alergija jer utiče na vezivanje histamina.

    Idealno je sakupiti listove sa divljih maslina, ali nije problem ako je i sa pitomih, mada bi bilo poželjno da ne budu hemijski tretirane nekim pesticidima.

    Crna maslina se preporučije i u borbi protiv anemije jer sadrže dosta gvožđa.

    „Važno je napomenuti da su masline koje možemo da nabavimo u slobodnoj prodaji vrlo često jako slane i to je loše, posebno za ljude sa visokim pritiskom, zato je bolje birati one koje su u ulju i nisu u salamuri, ili ih isprati i ukloniti višak soli“, dodaje Antonijević.

    Maslinovo ulje u kozmetici

    Širom Mediterana postoji niz narodnih recepata za negu lepote koji u osnovi imaju maslinovo ulje u kombinaciji sa biljkama kao što je smilje, lavanda, kantarion. Obično se dodaje i pčelinji vosak kao prirodni emulgator. Tako se dobija vrlo kvalitetan melem za tretiranje različitih kožnih oboljenja.

    „Kantarion stavljen u maslinovo ulje, pored toga što može da se koristi za negu kože, može i da se pije i izuzetno je blagotvorno za ljude koji imaju problem sa želucem i čirom na želucu ili dvanaestopalačnom crevu. Inače, ekstrakt masline jako dobro deluje na ljude koje muči helikobakter pilori“, navodi Momčilo Antonijević, novinar i narodni travar.

    Čaj i tinktura od listova masline

    Čaj od lista masline se širom Mediterana koristi kao oproban narodni lek protiv prehlada, gripa i nazeba, ali je najpoznatiji po tome što utiče na snižavanje krvnog pritiska.

    -Jednu supenu kašiku osušenih listova masline preliti šoljom hladne vode, prokuvati dva-tri minuta, poklopiti i ostaviti da stoji pola sata.

    Čaj se procedi i može se popiti dve do tri šolje u toku dana.

    Može se koristiti čist ili u kombinaciji sa belom imelom ili cvetovima gloga, a jako je korisno sveže listove masline potopiti u rakiju. Ta tinktura je odlična protiv bolova u zglobovima ili mišićima, jer kako su otkrili naučnici u Filadelfiji, ona je po sastavu slična ibuprofenu i direktno utiče na smanjenje bolova.

    Kako da izaberete dobro maslinovo ulje

    Ekstradevičansko hladno ceđeno maslinovo ulje je najkvalitetnije i najskuplje.

    Devičansko maslinovo ulje se dobija istim procesom hladnog ceđenja, ali od nešto zrelijih maslina i za nijansu je jeftinije.

    Rafinisano maslinovo ulje se obično širom Mediterana koristi za kuvanje jer ima prilično blag i neutralan ukus i miris.

    Ulje od komine masline je najjeftinije i najmanje vredno i nema lekovita svojstva koja se pripisuju maslini.

    Maslina je jedna od biljaka koja se najduže upotrebljava u ljudskoj ishrani i oduvek je smatrana veoma vrednom i veoma lekovitom. Ujedno, maslina je jedna od najdugovečnijih biljaka poznatih čoveku.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Naučnici otkrili koje su najpametnije rase pasa

    U životinjskom carstvu, veliki mozak je generalno povezan sa većom inteligencijom. Nova studija naučnika iz Francuske, međutim, pokazuje da to zapravo nije tačno kada su psi u […]

    Kako je nastala legendarna pesma „Bohemian Rhapsody“

    Postoji više “istinitih” priča o nastanku čuvene pesme grupe Queen. Neki kažu da je Fredi Merkjuri napisao “Bohemian Rhapsody” u svojoj kući u Londonu, dok je, prema Brajanu Meju, […]