• Na današnji dan pre 40 godina u Sarajevu zapaljen olimpijski plamen

  Na današnji dan pre tačno 40 godina paljenjem olimpijskog plamena u Sarajevu, na stadionu Asim Ferhatović Hase (Koševo), započeta je ceremonija otvaranja 14. zimskih olimpijskih igara, prvog takvog događaja održanoj u nekoj komunističkoj državi, kakva je bila bivša Jugoslavija.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Na današnji dan pre 40 godina u Sarajevu zapaljen olimpijski plamen
  Foto: 013info

  Na Igrama, koje su trajale od 8. do 19. februara, nastupila su 1.272 takmičara iz 49 zemalja (998 takmičara i 274 takmičarke), uz praćenje više od 7.500 predstavnika medijskih kuća iz 41 zemlje.

  Govor na otvaranju Igara u ime jugoslavenskih sportista održao je slovenački skijaš Bojan Križaj, a i tada mega popularni pop pevač Zdravko Čolić je pozajmio glas „Vučku“, koji je bio maskota Olimpijade.

  Baklja ZOI 84., koja je stigla iz grčke Olimpije avionom do Dubrovnika, kroz Jugoslaviju je prošla 5.289 kilometara (plus 2.879 km lokalnim putevima). Nosilo ju je 1600 ruku, a na stadion ju je donela i upalila olimpijski plamen najbolja jugoslavenska klizačica Sanda Dubravčić.

  Učesnici Igara takmičili su se u disciplinama: alpsko skijanje (Jahorina – žene i Bjelašnica – muškarci), bob i sankanje (Trebević), biatlon, nordijsko skijanje i skokovi (Igman), te hokej i umetničko klizanje u sportskim dvoranama Skenderija i Zetra.

  Jugoslavenski heroj ZOI 84. bio je Jure Franko, 21-godišnji skijaš iz Nove Gorice u Sloveniji, koji je u Sarajevu osvojio prvu medalju na Zimskoj olimpijadi za tadašnju zajedničku državu. U veleslalomskoj utrci na Bjelašnici Franko je bio drugi. Cela Jugoslavija slavila je Frankovo srebro kao da je zlato, a na ceremoniji dodele u Skenderiji Sarajlije su u svom prepoznatljivom maniru skandirale: „Volimo Jureka više od bureka!“

  Olimpijski duh nikad nije prestao da živi u Sarajevu i Sarajlijama, što dokazuje da su Zimske olimpijske igre zasigurno najbolji istorijski događaj koji se desio Sarajevu, Bosni i Hercegovini regionu, piše danas portal sarajevskog Avaza.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Danas je Svetski dan čokolade

  Svetski dan čokolade se proslavlja od 2009. godine, a ovaj datum je izabran, jer je prema predanju baš 7. jula 1550. godine čokolada konačno stigla u Evropu iz Južne […]