Ako pazite na svoju ishranu, velike su šanse da izbegavate smrznutu hranu jer verujete da smrzavanjem gubi svoju nutritivnu vrednost. Ipak, rezultati istraživanja sveže i smrznute hrane mogli bi da vas iznenade.
Smrznuta hrana može biti veoma bogata hranljivim materijama, ali je opšte poznato da su prirodna i sveža hrana generalno zdravija i mnogo privlačnija za jelo. Nutritivna vrednost zavisi od nekoliko različitih faktora, a smrznuta hrana je ponekad bolja opcija. Evo nekoliko saveta kako bi vaš izbor bio što logičniji.
Kada kupujete sveže, birajte lokalno i sezonsko
Ako kupujete svežu hranu, poput voća i povrća, u samoposlugama, treba da znate da se ovo voće često beru pre nego što sazre i da im je put do polica dug, posebno kada je reč o egzotičnom voću.
U ovom slučaju možete biti sigurni da to više nije „sveže“ voće i povrće i da takva hrana ima vrlo malu nutritivnu vrednost.
Tokom putovanja i dugih, čak i nekoliko nedelja na policama, takve „sveže“ namirnice mogu izgubiti i do 50 odsto svoje nutritivne vrednosti.
Čim se nezrelo voće i povrće ubere, vrlo brzo počinje da gubi hranljive materije i antioksidante.
Da li ste znali, na primer, da spanać gubi 100 odsto svog vitamina C nakon što stoji na sobnoj temperaturi nedelju dana? Ako je to vreme proveo u frižideru, izgubio je i do 75 odsto, a u zamrzivaču samo 30 odsto ovog važnog antioksidansa. Dakle, sveže nije uvek bolje.
Kada je reč o kupovini svežeg voća i povrća, najbolje je imati svoju baštu ili kupiti domaće voće i povrće, koje će vrlo brzo stići na vaš sto nakon branja ili vađenja iz zemlje.
I ne zaboravite da uvek jedete sveže u vreme sezone. U suprotnom, izaberite zamrznuto.
Većina hranljivih materija se čuva u brzo zamrznutom voću i povrću
Voće i povrće odabrano za zamrzavanje bere se na vrhuncu zrelosti i obično se izlaže procesu zamrzavanja u roku od dva sata.
Sve to u cilju očuvanja maksimalne nutritivne vrednosti. Ovaj proces se naziva proces brzog zamrzavanja.
Iako je tačno da su neke hranljive materije, poput vitamina, oslabljene i izgubljene tokom zamrzavanja, većina ih je i dalje dobro očuvana i ostaje „zaključana“ u smrznutom voću.
Istraživanja su pokazala da su smrznuto povrće i voće zdraviji izbor od onog koji je prešao dug put avionom, brodom ili kamionom, a koji je neko vreme stajao u magacinu ili na policama prodavnica.
Takođe, smrznuto voće i povrće je bolji izbor ako ga kupujete van sezone. Studije govore u prilog smrznutog brokolija, prokelj, pa čak i borovnice.
Studija koja je upoređivala svežu i smrznutu hranu otkrila je viši nivo vitamina C i beta-karotena u smrznutom brokoliju.
Isto važi i za smrznutu borovnicu, gde ćete naći mnogo više polifenola i antocijana od onih koji su odležali pre nego što stignu na vašu trpezu.
Studija iz 2013. sprovedena na Univerzitetu Džordžija pokazala je da prvog dana nakon kupovine i sveže i smrznuto voće i povrće imaju približno istu nutritivnu vrednost.
Ali nakon pet dana u frižideru, sveže voće i povrće ima manje vitamina C i A i niže nivoe folata nego smrznuto.
Ako pazite na svoju ishranu, velike su šanse da izbegavate smrznutu hranu jer verujete da smrzavanjem gubi svoju nutritivnu vrednost. Ipak, rezultati istraživanja sveže i smrznute hrane mogli bi da vas iznenade.