• Nutricionistkinja o prejedanju: Posledica mogu da potraju i do mesec dana

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Januar je mesec u kom tradicionalno mnogi donose odluku da skinu višak kilograma i opredeljuju se za neku novu, popularnu dijetu.

    Međutim, na to ih upravo navede preterivanje u hrani u vreme praznika kada se na trpezi nađe „teška“ hrana, piše Euronews

    Počinje se predjelom od suhomesnatih proizvoda, sireva, ruske salate, preko čorbi, do sarmi, podvarka, pečenja, kolača i torti, a neumerene količine i nepravilna kombinacija namirnica mogu da ugroze zdravlje i donesu neželjen višak kilograma. Nutricionistkinja Milka Raičević upozorava da neumereno uživanje u hrani i pićima može da ima posledice koje traju i po mesec dana nakon praznika, ali da je moguće brzo se vratiti u normalu.

    „Treba da pratimo signale našeg organizma. Ako imamo dijareju posle unošenja tolike količine hrane, to znači da smo negde baš preterali u kombinacijama namirnica ili da smo se otrovali hranom“, navodi ona.

    Nutricionistkinja upozorava i da se mogu javiti drugi, ozbiljniji problemi, naročito kod hroničnih bolesnika, koji tokom praznovanja preskoče terapiju.

    „Dovoljno je da raširite želudac, da vam se popne dijafragma i samim tim vrši pritisak na srce, pa da se uplašite da imate srčani udar“, objašnjava ona.

    Dugoročne posledice

    Tromost usled prejedanja može da potraje i do sedam dana, a kalorijski prekomeran unos može da vas izmesti iz ravnoteže i na čitav mesec nakon praznika. Do toga dolazi i zbog toga što se tokom praznika vreme obroka pomera u doba dana kada obično ne jedemo.

    „Malo ko od nas jede u ponoć. Malo ljudi uopšte radi popodne, odnosno u noćnim satima i večera je većini obično završena do 20 časova“, objašnjava Raičević i dodaje da na primer, u novogodišnjoj noći, mnogi ljudi u to vreme tek počinju da jedu.

    „Još ako niste vodili računa kako pijete, ako ste otišli gladni na slavlje, ukoliko niste popili jednu kašiku maslinovog ulja, ukoliko niste pili vodu i jeli salate, onda ćete u svakom slučaju imati velikih zdravstvenih problema“, rekla je nutricionistkinja.

    Vodite računa o kombinaciji namirnica

    Uz sve to, jela koja se obično nalaze na prazničnoj trpezi obično su u kombinaicjama koje nisu dobre za ljudski organizam. Raičević objašnjava da se meso vari šest sati, što u kombinaciji sa jakim prelivima za salate na bazi majoneza može značajno da utiče na organizam.

    Nutricionistkinja preporučuje da nakon prazničnog prejedanja, prošetate, istuširate se i isplanirate da sutradan imate tonizaciju organizma.

    „To znači da nazdravljamo vodom, sokovima, čajevima, najidealnije u kombinaciji sa đumbirom. Limun je takođe odličan, jer pomaže da se očistimo od toksina“, objašnjava Raičević.

    Ona upozorava da ne podgrevate ostatke hrane, naročito ako su već nekoliko dana stajali u frižideru.

    Više saveta nutricionistkinje Milke Raičević pogledajte na OVOM LINKU

    Januar je mesec u kom tradicionalno mnogi donose odluku da skinu višak kilograma i opredeljuju se za neku novu, popularnu dijetu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Naučnici otkrili koje su najpametnije rase pasa

    U životinjskom carstvu, veliki mozak je generalno povezan sa većom inteligencijom. Nova studija naučnika iz Francuske, međutim, pokazuje da to zapravo nije tačno kada su psi u […]

    Kako je nastala legendarna pesma „Bohemian Rhapsody“

    Postoji više “istinitih” priča o nastanku čuvene pesme grupe Queen. Neki kažu da je Fredi Merkjuri napisao “Bohemian Rhapsody” u svojoj kući u Londonu, dok je, prema Brajanu Meju, […]