Januar je mesec u kom tradicionalno mnogi donose odluku da skinu višak kilograma i opredeljuju se za neku novu, popularnu dijetu.
Međutim, na to ih upravo navede preterivanje u hrani u vreme praznika kada se na trpezi nađe „teška“ hrana, piše Euronews.
Počinje se predjelom od suhomesnatih proizvoda, sireva, ruske salate, preko čorbi, do sarmi, podvarka, pečenja, kolača i torti, a neumerene količine i nepravilna kombinacija namirnica mogu da ugroze zdravlje i donesu neželjen višak kilograma. Nutricionistkinja Milka Raičević upozorava da neumereno uživanje u hrani i pićima može da ima posledice koje traju i po mesec dana nakon praznika, ali da je moguće brzo se vratiti u normalu.
„Treba da pratimo signale našeg organizma. Ako imamo dijareju posle unošenja tolike količine hrane, to znači da smo negde baš preterali u kombinacijama namirnica ili da smo se otrovali hranom“, navodi ona.
Nutricionistkinja upozorava i da se mogu javiti drugi, ozbiljniji problemi, naročito kod hroničnih bolesnika, koji tokom praznovanja preskoče terapiju.
„Dovoljno je da raširite želudac, da vam se popne dijafragma i samim tim vrši pritisak na srce, pa da se uplašite da imate srčani udar“, objašnjava ona.
Dugoročne posledice
Tromost usled prejedanja može da potraje i do sedam dana, a kalorijski prekomeran unos može da vas izmesti iz ravnoteže i na čitav mesec nakon praznika. Do toga dolazi i zbog toga što se tokom praznika vreme obroka pomera u doba dana kada obično ne jedemo.
„Malo ko od nas jede u ponoć. Malo ljudi uopšte radi popodne, odnosno u noćnim satima i večera je većini obično završena do 20 časova“, objašnjava Raičević i dodaje da na primer, u novogodišnjoj noći, mnogi ljudi u to vreme tek počinju da jedu.
„Još ako niste vodili računa kako pijete, ako ste otišli gladni na slavlje, ukoliko niste popili jednu kašiku maslinovog ulja, ukoliko niste pili vodu i jeli salate, onda ćete u svakom slučaju imati velikih zdravstvenih problema“, rekla je nutricionistkinja.
Vodite računa o kombinaciji namirnica
Uz sve to, jela koja se obično nalaze na prazničnoj trpezi obično su u kombinaicjama koje nisu dobre za ljudski organizam. Raičević objašnjava da se meso vari šest sati, što u kombinaciji sa jakim prelivima za salate na bazi majoneza može značajno da utiče na organizam.
Nutricionistkinja preporučuje da nakon prazničnog prejedanja, prošetate, istuširate se i isplanirate da sutradan imate tonizaciju organizma.
„To znači da nazdravljamo vodom, sokovima, čajevima, najidealnije u kombinaciji sa đumbirom. Limun je takođe odličan, jer pomaže da se očistimo od toksina“, objašnjava Raičević.
Ona upozorava da ne podgrevate ostatke hrane, naročito ako su već nekoliko dana stajali u frižideru.
Više saveta nutricionistkinje Milke Raičević pogledajte na OVOM LINKU.
Januar je mesec u kom tradicionalno mnogi donose odluku da skinu višak kilograma i opredeljuju se za neku novu, popularnu dijetu.