• Odobreno testiranje vakcine protiv virusa korona na ljudima

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Nemački Paul Erlih institut (PEI) danas je saopštio da je odobreno prvo testiranje vakcine protiv virusa korona na ljudima.

  PEI, sa sedištem u Langenu, u Nemačkoj je vodeća institucija u potrazi za vakcinama i nadležna za izdavanje odobrenja.
   
  Prvi čovek PEI Paul Cihutek rekao je da je institut u borbi protiv virusa korona odobrio prvu fazu testiranja, te da očekuje da će vakcina biti spremna na proleće iduće godine.
   
  Prva faza testiranja na ljudima se sprovodi na grupi dobrovoljaca i u toj fazi se istražuje da li je vakcina uopšte bezbedna, da li nanosi štetu, pošto je do sada u predkliničkim analizama vakcina testirana samo na životinjama.
   
  U drugoj fazi se nova vakcina zatim testira na više hiljada ljudi sa ciljem da se ustanovi da li ima odgovarajuće delovanje protiv korone i da li štiti ljude od zaraze.
   
  Cilj je da se stvori imunitet kod vakcinisanih osoba, a uz to mora biti analizirano i kolika doza vakcine je potrebna da bi delovala.
   
  U trećoj fazi vakcina se testira na uzorku do 20.000 ljudi, sa ciljem utvđivanja delovanja vakcine na tako velikom broju i kako bi se ustanovilo ima li propratne pojave, jer je uslov za odobrenje vakcine da je maksimalno bezbedna.
   
  Nakon tri kliničke studije na ljudima Institut će u hitnom postupku proveravati da li su testovi sprovedeni ispravno i nakon toga daje se odobrenje za proizvodnju vakcine.

  Nemački Paul Erlih institut (PEI) danas je saopštio da je odobreno prvo testiranje vakcine protiv virusa korona na ljudima.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Kako da zaštitite dom od provalnika?

  Bezbednost doma predstavlja osnovnu brigu svakog vlasnika, a zaštita od provalnika ključni je aspekt očuvanja sigurnosti. Sa stalnim porastom broja provala, važno je preduzeti proaktivne korake […]

  Koja je obavezna auto oprema za zimu?

  Zimski meseci donose izazove na putevima, postavljajući dodatne zahteve vozačima kako bi održali svoju bezbednost, ali i bezbednost drugih na putu. Vožnja automobila zimi zahteva posebnu opremu i […]