• Osam znakova da vam u organizmu nedostaje cink

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Da bi naše telo pravilno funkcionisalo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Saznajte u kojoj hrani ga ima najviše i koji su znaci da je nedostaje organizmu.

     

    Mineral cink je jedan od pet najvažnijih minerala za ljudsko telo, uz gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum. Cink ima nekoliko važnih uloga u telu, između ostalog doprinosi kognitivnim sposobnostima i pamćenju i pomaže telu u proizvodnji važnog tiroidnog hormona T3. Takođe, cink doprinosi boljem funkcionisanju imunog sistema, deobi ćelija, bržem zarastanju rana i regeneraciji tkiva, opštem rastu i razvoju čoveka, zbog čega je važno da trudnice unose dovoljne količine ovog vrednog minerala.

    Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, a sadrže i dosta selena, koji doprinosi sintezi hormona štitaste žlezde. Da biste u svoj organizam uneli dovoljno svih hranljivih materija, pravilo broj jedan je da što češće konzumirate različite vrste tamnozelenog lisnatog povrća. Različite vrste žitarica su takođe bogate mineralima, a odličan izvor su i jaja i alge. Dodatne količine cinka se takođe mogu dobiti putem dijetetskih suplemenata, piše portal Zadovoljna.hr.

     

    Iako telu nisu potrebne velike količine cinka, može se desiti da ga u organizmu nedostaje. Ljudsko telo nema sposobnost da skladišti rezerve cinka, što znači da je važno redovno unositi dovoljne količine hranom.

    Nedostatak cinka se može manifestovati u obliku…

    • …akne, ekcem, suva koža koja se ljušti, seboroični dermatitis ili alopecija
    • …nespecifične oralne ulceracije ili beli sloj na površini jezika
    • …respiratorni i gastrointestinalni problemi
    •  …gubitak apetita
    • …letargija
    •  …gubitak kose
    •  … sporog zarastanja rana
    • …gubitak kose

    S obzirom da se cink dobijen iz mesa mnogo efikasnije apsorbuje u organizmu, vegetarijancima se preporučuje da konzumiraju veće količine mahunarki, soje, pasulja, orašastih plodova i prehrambenih proizvoda od celog zrna.

    Deset namirnica koje sadrže najveće količine cinka:

    • Meso (posebno crveno, ali ga ipak treba jesti umereno)
    • Školjke (ostrige, rakovi, škampi)
    • Mahunarke (slanutak, sočivo, pasulj)
    • Seme (konoplja, lan, bundeva ili tikva)
    • Orašasti plodovi (pinjoli, kikiriki, indijski oraščići i bademi)
    • Mlečni proizvodi (sir, mleko)
    • Jaja
    • Integralne žitarice
    • Neke vrste povrća (krompir, grašak, kelj)
    • Tamna čokolada

     

     

    Da bi naše telo pravilno funkcionisalo, potrebne su mu i dovoljne količine minerala cinka. Saznajte u kojoj hrani ga ima najviše i koji su znaci da je nedostaje organizmu.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti