• Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke

  Sa dolaskom prolećnih dana mnogi se odlučuju da osveže prostor i naprave prijatnu atmosferu ukrašavajući svoje domove nizom prelepih biljaka. Međutim iako biljke mogu da poboljšaju naš životni prostor, neke mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju kućnim ljubimcima.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ove biljke su otrovne za vaše pse i mačke
  Foto: Pixabay

  Kao odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca, moramo da znamo koje su biljke otrovne za pse i mačke, a koje su bezbedne.

  U nastavku vam donosimo otrovne biljke za pse:

  1. Azalea

  Ova popularna cvetna biljka sadrži toksine koji mogu izazvati povraćanje, dijareju i još teže simptome kao što su slabost i kardiovaskularni problemi kod pasa.

  2. Cikas palma

  Uprkos elegantnom izgledu, svi delovi palme cikasa su veoma toksični za pse. Gutanje može dovesti do otkazivanja jetre i potencijalno fatalnih posledica.

  3. Ljiljani

  Određene vrste ljiljana, kao što su Uskršnji i tigrasti ljiljani, izuzetno su otrovne za pse. Čak i mala količina unesena može dovesti do otkazivanja bubrega.

  A ovo su biljke koje nisu otrovne za pse:

  1. Zeleni ljiljan

  Poznata po svojim svojstvima prečišćavanja vazduha, biljka pauk je bezbedna za pse i može biti divan dodatak vašem domu.

  2. Bostonska paprat

  Sa svojim bujnim, pernatim lišćem, bostonska paprat nije toksična za pse i može da uspeva u zatvorenom prostoru, dodajući dašak elegancije svakoj prostoriji.

  3. Afrička ljubičica

  Ove šarene biljke koje ne zahtevaju mnogo održavanja su bezbedne za pse, omogućavajući vlasnicima kućnih ljubimaca da bez brige uživaju u njihovom šarenom cvetanju.

  Kako za pse, takođe postoje biljke koje su otrovne za mačke, a to su sledeće:

  1. Ljiljani

  Iako vašem domu mogu dodati dašak elegancije, ljiljani su izuzetno toksični za mačke. Gutanje može izazvati ozbiljno oštećenje bubrega, pa čak i smrt.

  2. Difenbahija

  Ova popularna sobna biljka sadrži kristale oksalata koji kod mačaka mogu izazvati iritaciju usne šupljine, slinjenje i otežano gutanje.

  3. Zlatna puzavica

  Iako je cenjena zbog lakoće održavanja, zlatna puzavica je toksična za mačke i može izazvati gastrointestinalne smetnje i oralnu iritaciju ako se proguta.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Ko su čuveni Lala i Sosa

  Gedže, Čarapani, Čivijaši, Ere... gotovo svaki kraj u Srbiji, odnosno njegovi stanovnici, nose i određene nadimke vezane upravo za njihov kraj. Međutim, možda najpoznatiji ili najpopularniji […]

  Lista najagresivnijih rasa pasa

  Određene rase pasa sklone su agresivnom ponašanju, zbog čega se ne preporučuju neiskusnim vlasnicima koji nemaju dovoljno vremena za dresuru i […]