• Ovo su neke od najčudnijih (i najoštrijih) kazni uvedenih za turiste u 2023. godini

  Nakon pandemije virusa korona, želja za putovanjima je eskalalirala, pa se tako i dalje beleži porast posetilaca na destinacijama širom Evrope.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ovo su neke od najčudnijih (i najoštrijih) kazni uvedenih za turiste u 2023. godini
  Foto: Pixabay

  Zbog velikog broja otkazanih putovanja u 2020. i 2021. godini, mnogi su ovu pojavu nazvali „osvetničkim putovanjima“.

  Međutim, vlasti na mnogim destinacijama nisu znale kako da se izbore sa velikim brojem posetilaca, pa su preduzele korake da suzbiju prekomerni turizam u 2023. godini.

  Neki potezi su bili očigledni kao što je ograničavanje kruzera, povećanje turističkih taksi i ograničavanje broja posetilaca. Ali, druga pravila su dospela na naslovne strane novina zahvaljujući nesvakidašnjem razmišljanju vlasti i stanovnika, piše Euronews.

  Evo nekih od najčudnijih mera protiv prekomernog turizma koje su zaživele ove godine.

  Bez peškira na plaži

  Zbog turista koji su se ovog leta masovno spuštali na čuvene plaže Sardinije, vlasti su donele niz propisa. To je uključivalo ograničavanje broja posetilaca i uvođenje vremenskih ograničenja.

  Ali plaža Pelosa na zapadnoj obali ostrva otišla je korak dalje i uvela zabranu peškira koja nalaže da posetioci umesto njih ponesu prostirke koje zadržavaju manje peska.

  Osim toga, čuvena ružičasta plaža Spjađa Rosa bila je zatvorena za posetioce i u 2023. godini, pa je tako važila kazna od 500 evra za svakog ko kroči na nju i do 3.500 evra za svakog ko bude uhvaćen u krađi peska.

  Kazne od 36.000 evra za puštanje muzike na plažama Portugala

  Posetioci plaža u Portugalu upozoreni su ranije ove godine da bi mogli da se suoče sa kaznama do 36.000 zbog preglasnog puštanja muzike.

  Nacionalna pomorska uprava zemlje (AMN) zabranila je prenosne zvučnike koji emituju melodije u velikim jačinama koje smetaju lokalnom stanovništvu i turistima.

  AMN-ov edikt o plažama takođe zabranjuje igranje sa loptom van predviđenih područja, kampovanje van kampova i paljenje vatre.

  Bez seksualno eksplicitnih sadržaja u Sevilji

  Španski grad Sevilja najavio je suzbijanje antisocijalnog ponašanja zakonom kojim se suzbijaju „opscene radnje“ koje se vrše u javnosti. Vlasti tako planiraju da uvedu zabranu donjeg veša u javnosti, ali i nošenja odeće sa sekstističkim porukama.

  Zabrana izvođenja ili podsticanja radnji „opcenog egzibicioznizma“ takođe je uključena u ovaj potez.

  Portofino kažnjava selfije

  Portofino, mali primorski grad na italijanskoj rivijeri postao je turističko žarište, a lokalno stanovištvo uveliko je počelo da oseća pritisak. Leti to znači priliv posetilaca koji poziraju za selfije, blokiraju staze i puteve.

  Da bi se izborio sa ovom pojavom, gradonačelnik Portofina uveo je zone bez čekanja tokom letnjih meseci ove godine. Svako ko bude uhvaćen da se predugo mota na šetalištu između 10.30 i 18 časova, rizikovao je kaznu od 270 evra.

  Tekst u celosti čitajte OVDE.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Prestupne godine – šta bi bilo da ih nema

  Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365 i još četvrt dana. Prestupne godine postoje i pomažu da se kalendar od 12 meseci uskladi sa kretanjem […]