Meso, bobičasto voće, hleb i povrće su namirnice koje se mogu zamrznuti, a to takođe čini naš život mnogo praktičnijim, posebno u vreme epidemije koronavirusa kada se svakodnevna kupovina ne preporučuje.
Ali neke stvari nikako nije pametno zamrzavati, jer će ili postati nebezbedne za jelo ili će izgubiti na teksturi.
Tako je, na primer, neprihvatljivo na ovaj način skladištiti hranu u vakumu, jaja u bilo kom obliku, kafu, krem sir i mlečne proizvode, salate od piletine ili tune.
Kuvana testenina će zamrzavanjem izgubiti ukus i teksturu, pa će postati izuzetno pusta i gnjecava. Ponovno zamrzavanje već odmrznute hrane može biti veoma opasno za telo, jer se bakterije brzo množe.
Konzerviranu hranu nikada ne zamrzavajte jer može eksplodirati, a ista je stvar i sa, recimo, pivom. Krastavci će se zamrzavanjem, a zatim odmrzavanjem pretvoriti u kašu, dok će mrvice hleba omekšati i nećete moći da ih pravilno koristite.
Neke druge namirnice koje treba da izbegavate kada je u pitanju zamrzavanje su lubenica, pomorandže, pržena hrana, mleko, avokado, grožđe, sir, kečap, majonez, jogurt, pirinač i vino.
Meso, bobičasto voće, hleb i povrće su namirnice koje se mogu zamrznuti, a to takođe čini naš život mnogo praktičnijim, posebno u vreme epidemije koronavirusa kada se svakodnevna kupovina ne preporučuje.