• Paja Patak slavi 90. rođendan

  Volt Dizni ga je jednom nazvao „problematičnim detetom“ među glavnim likovima u koje spadaju i Pluton, Šilja i naravno Miki Maus.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Paja Patak slavi 90. rođendan
  Foto: Unsplash

  Nespretan, temperamentan – i uglavnom baksuz: Paja Patak je 9. juna 1934. debitovao u kratkom crtanom filmu. Bio je to početak karijere koja traje do danas.

  Volt Dizni ga je jednom nazvao „problematičnim detetom“ među glavnim likovima u koje spadaju i Pluton, Šilja i naravno Miki Maus, prenosi „Dojče vele“.

  Ali, na kraju se Paja najčešće pojavljivao u produkcijama. Patak koji ume da bude ponosan, ljut i arogantan, ali i neobično šarmantan – i skrušen kada povredi druge, među kojima su često bili sestrići Raja, Gaja i Vlaja.

  Skroman početak

  Paja Patak (Donald Fauntleroy Duck), antropomorfizovana patka nerazumljivog govora koja nosi mornarsku odeću bez pantalona, na svet, odnosno bioskopsko platno, došao je 1934. godine u kratkom animiranom filmu „Mudra mala kokoška“ (The Smart Little Hen).

  Prikazan je kao lik koji nije sklon radu i čini sve kako bi izbegao da pomogne majci u uzgoju kukuruza.

  Nedugo zatim, Paja Patak se pojavio u kratkom filmu kao razdražljivi i prgavi protivnik simpatične Diznijeve zvezde Mikija Mausa – rivalstvo koje će trajati decenijama.

  Foto: Pixabay

  Tri godine kasnije, Paja Patak je prvi put preuzeo glavnu ulogu u kratkim animiranim filmovima poput „Don Donalda“, čija se radnja odvija u Meksiku i u kojem je publika upoznala njegovu veliku ljubav, Patu (Daisy Duck).

  Foto: Unsplash

  Nakon toga se pojavljuje u filmu „Moderni izumi“ (Modern Inventions), u kojem tvrdoglava patka očajava u svetu kojim upravljaju roboti.

  Kasnije se Paja Patak pojavio u nekoliko igranih filmova, „Chips Ahoi“ (1956), „Mikijeva božićna pesma“ (Mickei’s Christmas Carol, 1983) i mjuzikl „Fantasia 2000“ (1999), nastavak Diznijevog klasika iz 1940. godine.

  Nabusit i tvrdoglav

  U tim prvim filmovima, Paja Patak se predstavio kao ljut i nestrpljiv baksuz koji preživljava radeći sitne poslove u Patkovgradu. Na početku filmova obično je dobro raspoložen i optimističan. Ali onda stvari neminovno krenu naopako za pernatog antiheroja.

  Ta loša sreća je možda razlog što se u filmovima poput „Tri kabaljera“ (The Three Caballeros,1944) – u kojem Paja Patak sa dve ptica kreće na nesrećnu avanturu kroz Latinsku Ameriku – petak 13. navodi kao datum njegovog rođenja.

  Bez obzira na to, ljuti, frustrirani, ali ipak dragi Paja Patak postao je jedna od najpopularnijih Diznijevih zvezda.

  Antifašistička patka osvaja Oskara

  U animiranom filmu o Drugom svetskom ratu „Lice Firera“ (Der Fuehrer’s Face, 1943), Paja Patak igra neveštog, naivnog i nevoljnog nacistu kojeg budi muzička grupa sastavljena od nacističkih i fašističkih velikana tog vremena: Nemci Hajnrih Himler, Jozef Gebels, Herman Gering, japanski lider Hideki Todžo i Italijan Benito Musolini.

  Paja Patak je kao mladi nacista primoran da radi u nemačkoj fabrici municije i bori se za ostvarenje totalitarnog sna.

  Antinacistički propagandni film osvojio je Oskara te godine za najbolji animirani kratki film, što je bio prvi Oskar za film sa crtanim likom koji nosi mornarsku majicu i kapu. Njegovi filmovi su osam puta bili nominovani za Oskara.

  Univerzum Paje Patka

  Donald Duck je inspirisao brojne spin-off serije, filmove i likove Volta Diznija, koji zajedno čine nezvanični „Pačiji univerzum“.

  Od Pate do Baje Patka i nezaobilaznih Raje, Gaje i Vlaje, proširena porodica Paje Patka bila je tema TV serije „Pačije priče“ (Duck Tales, 1987-1991), koja je dobila novi život od 2017. do 2021. godine i video igara kao što su „Goin’ Quackers“ (2000).

  Svet Paje Patka uglavnom je smešten u Patkovgradu, kao u „Pačijim pričama“ i crtanoj seriji „Avanture Paje Patka“ (Quack Pack) iz devedesetih godina.

  Mnogim Evropljanima poznati su i stripovi, koji se uglavnom proizvode u Italiji, a posebno su popularni u Nemačkoj gde se redovno objavljuju od 1967. godine.

  Foto: Unsplash

  Holivudska staza slavnih

  Godine 2004. Paja Patak je dobio svoju zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih (Hollywood Walk of Fame). Time je krenuo stopama Mikija Mausa.

  „Svojim šarmom i eksplozivnim izlivima besa, doneo je mnogo radosti i smeha ljudima širom sveta“, rekao je šef Diznija Majkl Ajzner u prisustvu Mikija, Plutona i Pate. Ni u svojoj 90. godini privlačnost ikone animiranog filma Paje Patka nije se smanjila.

  Foto: Pixabay

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Zašto se zapravo kaže – lupa kao maksim po diviziji?

  Sigurno ste za nekoga ko govori nepovezano ili o temi o kojoj ne zna mnogo, čuli da se kaže da “lupa kao maksim po diviziji”. Verovatno ste tu sintagmu i sami makar nekoliko puta iskoristili, […]

  Kako da vam cipele postanu udobnije za nošenje?

  Koliko puta ste se našli u situaciji gde vam cipele izazivaju bol i nelagodnost prilikom nošenja? Da li postoji način da vaša obuća postane udobnija? Pronalaženje savršene cipele može biti […]

  Top 10 investicija u dvorište koje privlače kupce

  Prostor oko kuće često igra presudnu ulogu u formiranju prvog utiska, stoga uloženi trud u njegovu dekoraciju i funkcionalnost može znatno povećati vrednost stambenog objekta. Dvorište, kao […]

  Zašto se kaže baš bela tehnika?

  Za početak, jedno pojašnjenje - najveći broj stručnjaka kućne aparate deli u tri kategorije - male, glavne i elektroniku široke […]