• Pocrnela koža nije uvek zdrava koža

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Protiv melanoma možemo da se borimo preventivnim pregledima i edukacijom od detinjstva. Zato su od juna dermatolozi „Udruženja Dermatovenerologa Srbije“ na terenu. Do sada su sproveli četiri akcije edukacije i preventivnih pregleda sa vaterpolistima i odbojkašima – u kampu za vaterpolo u Bečeju, odbojkaškom kampu Vanje Grbića i u Košutnjaku danas i 28. avgusta.

  „Neophodno je edukovati decu u najranijem uzrastu o pravilnom ponašanju i opasnostima solarijuma. Svuda u svetu, nažalost, i kod nas povećava se broj melanoma u ranijem dobu, od 18. do 28. godine. Razlog tome je nepravilno ponašanje, tj. povećano pregorevanje u detinjstvu, jer znamo da svako pregorevanje u udvostručuje pojavu karcinoma kože, kao i izlaganje solarijumu koji su dokazano kancerogeni“, kaže prof. dr Danica Tiodorović, Nacionalna koordinatorka kampanje Euromelanom u Srbiji.

  U najranijem uzrastu je potrebna edukacija jer deca ne razmišljaju o tome koliko je opasan bronzani ten, izgoreti i odlaziti u solarijum, koji je inače zabranjen za maloletna lica.

  „Udruženje Dermatovenerologa Srbije će nastaviti inicijativu za totalnu zabranu solarijuma“, nalasila je dr Tiodorović.

  Više od 700 dece biće obuhvaćeno edukacijom. Brojne javne ličnosti su već uključene u akciju, ali zbog epidemije koronavirusa, oni na društvenim mrežama i angažovanjem šalju poruku o pravilnom ponašanju na suncu, ranoj dijagnostici melanoma i samopregledu kože.

  Promene na koži koje ne smemo da ignorišemo

  „Mi znamo koliko imamo mladeža i najbolje poznajemo svoje telo. Ukoliko primetimo da se postojeći mladež menja – boja, pa čak i nijansa, dijametar, osećaj svraba – potrebno je javiti se dermatologu“, istakla je dr Tiodorović.

  Prema njenim rečima, kod osoba u šestoj deceniji svaki novi mladež može biti opasan i zahteva preventivni dermoskopski pregled.

  Odlazak na plažu bilo da je u pitanju obala mora, reke ili jezera, preporučuje se u ranim jutarnjim i poslepodnevnim časovima. Osim prirodnog hlada, neophodna je adekvatna zaštita fizička (dugi rukavi, nogavice, šešir, zaštita za oči) i krema sa visokim zaštitnim faktorom.

  Dragana Ivković, selektorka ženske vaterpolo reprezentacije Srbije kaže da kao sportska organizacija koja promoviše zdrav način života podržavaju edukaciju o ranom otkrivanju i prevenciji melanoma.

  „Devojke u trenažnom procesu nemaju priliku da budu izložene kada je sunce opasno, ali verujem da će im doktorka reći kako da se zaštite kad imamo takmičenja jer su i u dva i četiri popodne“, navela je Ivkovićeva i pozvala devojčice da se priključe vaterpolo reprezentaciji.

   

  Protiv melanoma možemo da se borimo preventivnim pregledima i edukacijom od detinjstva. Svake godine oko 650 ljudi dobije opasni melanom. Kako ga sprečiti?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Da li znate zašto se kaže “Kaži dragička”?

  Koliko puta ste do sada čuli “Kaži dragička”? Naravno – prva asocijacija i jeste da ćete čuti neku lepu vesti ili da će vas neko obradovati, ali da li znate zašto se to tako kaže?

  Policijski psi – specijalni agenti na četiri noge

  Inteligencija pasa, njihova dobrota, privrženost, ljubopitljivost i niz drugih epiteta koji ih krase, ne samo da čine svet boljim, već i sigurnijim mestom za život. Daju sve ne tražeći ništa zauzvrat, tu su uz svog vlasnika, bez obzira na to da li su kućni, lovački ili pak službeni.