• Preporuke za bezbednost hrane u letnjem periodu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Leto je period kada visoke temperature stvaraju povoljne uslove za razmnožavanje mikroorganizama i kada su infekcija koje se prenose hranom učestalije. Uslovi čuvanja namirnica, prevashodno održavanje odgovarajućeg temperaturnog režima, su otežani pri visokim spoljnim temperaturama i postaju izazov, posebno pri boravku na otvorenom, tokom izleta i drugih sličnih aktivnosti.

    Nekoliko saveta o merama u radu sa hranom i higijeni uopšte mogu doprineti da se očuva bezbednost namirnica i da letnji dani bezbrižnije teku.

    Obratite pažnju na hranu od momenta kupovine u pogledu organoleptičkih svojstava namirnice (izgled, miris i ukus), datuma proizvodnje, roka trajanja i dr. Ukoliko postoji i najmanja sumnja u pogledu bezbednosti namirnice, ne koristite je.

    Poštujte osnovne principe pravilne manipulacije hranom;

    – adekvatna termička obrada

    – uslovi čuvanja izvan „opasne zone“

    – separacija – čuvati odvojeno sirovu od gotove, termički obrađene hrane

    – higijenska manipulacija hranom „od prodavnice do trpeze“.

    Hranu čuvajte u bezbednom temperaturnom opsegu ispod 5°C i iznad 60°C stepeni. Preporuka je da se hrana ne drži na sobnoj/ambijentalnoj temperaturi. U situacijama kada se to ne može izbeći, potrebno je da vreme ostavljanja hrane na sobnoj/ambijentalnoj temperaturi bude što kraće odnosno, u uslovima visokih spoljnih temperatura, iznad 30°C stepeni, maksimalno 1 sat.

    Ukoliko planirate izlete sa konzumacijom hrane, obezbedite uslove – rashladne uređaje sa dovoljnim brojem patrona leda. Ne zaboravite da se pri učestalim otvaranjima rashladnih uređaja temperatura povećava i može uticati na održavanje optimalnih uslova za čuvanje hrane. Ovo je posebno značajno kod čuvanja lako kvarljivih namirnica (npr. kolači/torte, mleko/mlečni proizvodi, jaja i sl.). Nikada ne ostavljajte rashladne uređaje otvorenim.

    Ako kupujete na pijacama, mleko i mlečne proizvode, kao i druge lako kvarljive namirnice (jaja, meso, kolače/torte) kupujte isključivo od prodavaca koji svoje proizvode čuvaju u rashladnim uređajima – nikako na tezgama.

    Temeljno operite namirnice higijenski ispravnom vodom, posebno one koje se u ishrani koriste u sirovom stanju! Hrana koja se konzumira sirova, nosi veći epidemiološki rizik. Kako bismo iskoristili sve blagodeti raznovrsnosti boja i ukusa, sveže voće i povrće je potrebno temeljno prati i ljuštiti, ukoliko se oljušteno uobičajeno koriste (npr. krastavac). Lisnato povrće, kao što su zelena salata i kupus, je potrebno detaljno prati i očistiti, uklanjanjem spoljašnjih listova, a zatim prati svaki list posebno (zelena salata) odnosno, pre i nakon seckanja (kupus).

    Uvek koristite čist, opran pribor, posuđe i radne površine u manipulaciji hranom. Koristite odvojeni pribor, posuđe i/ili radne površine, ili ih prethodno operite odgovarajućim hemijskim sredstvom, u manipulaciji sirovim i gotovim proizvodima.

    Higijena ruku! Ljudski faktor ima važnu ulogu u kontaminaciji hrane, s obzirom da se ona najčešće zagađuje mikrobiološkim agensima koji se prenose putem prljavih ruku. Neophodno je pravilno i dosledno sprovoditi higijenu ruku koristeći sapun i higijenski ispravnu vodu, u trajanju od minimum 20 sekundi, u svim navedenim situacijama:

    – Pre, tokom i nakon završetka manipulacije hranom

    – Pre konzumacije hrane

    – Nakon upotrebe toaleta

    – Nakon dodirivanja otpada i manipulacije prljavom ambalažom

    – Nakon kašljanja i kijanja

    – Nakon kontakta sa životinjama

    Mali saveti o ishrani u letnjem periodu:

    – Neka bude lagano! Jedite češće, manje obroke.

    – Izbegavajte jako začinjenu i masnu hranu.

    – Koristite raznovrsnost izbora, boja i ukusa! Svakodnevno konzumirajte sveže sezonsko voće i povrće.

    Adekvatno se hidrirajte koristeći vodu kao osnovni napitak u vrelim danima! Izbegavajte zaslađene napitke poput osvežavajućih bezalkoholnih pića, koji predstavljaju izvore praznih kalorija, prekomeran unos alkohola i napitaka koje sadrže kofein.

    Leto je period kada visoke temperature stvaraju povoljne uslove za razmnožavanje mikroorganizama i kada su infekcija koje se prenose hranom učestalije. Uslovi čuvanja namirnica, prevashodno održavanje odgovarajućeg temperaturnog režima, su otežani pri visokim spoljnim temperaturama i postaju izazov, posebno pri boravku na otvorenom, tokom izleta i drugih sličnih aktivnosti.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako prepoznati da li je med pravi?

    Pravi med je jedan od najzdravijih prirodnih proizvoda, poznat po brojnim zdravstvenim koristima, od jačanja imuniteta do poboljšanja kvaliteta sna. Međutim, tržište je preplavljeno različitim […]

    Naučnici otkrili koje su najpametnije rase pasa

    U životinjskom carstvu, veliki mozak je generalno povezan sa većom inteligencijom. Nova studija naučnika iz Francuske, međutim, pokazuje da to zapravo nije tačno kada su psi u […]