Leto je period kada visoke temperature stvaraju povoljne uslove za razmnožavanje mikroorganizama i kada su infekcija koje se prenose hranom učestalije. Uslovi čuvanja namirnica, prevashodno održavanje odgovarajućeg temperaturnog režima, su otežani pri visokim spoljnim temperaturama i postaju izazov, posebno pri boravku na otvorenom, tokom izleta i drugih sličnih aktivnosti.
Nekoliko saveta o merama u radu sa hranom i higijeni uopšte mogu doprineti da se očuva bezbednost namirnica i da letnji dani bezbrižnije teku.
Obratite pažnju na hranu od momenta kupovine u pogledu organoleptičkih svojstava namirnice (izgled, miris i ukus), datuma proizvodnje, roka trajanja i dr. Ukoliko postoji i najmanja sumnja u pogledu bezbednosti namirnice, ne koristite je.
Poštujte osnovne principe pravilne manipulacije hranom;
– adekvatna termička obrada
– uslovi čuvanja izvan „opasne zone“
– separacija – čuvati odvojeno sirovu od gotove, termički obrađene hrane
– higijenska manipulacija hranom „od prodavnice do trpeze“.
Hranu čuvajte u bezbednom temperaturnom opsegu ispod 5°C i iznad 60°C stepeni. Preporuka je da se hrana ne drži na sobnoj/ambijentalnoj temperaturi. U situacijama kada se to ne može izbeći, potrebno je da vreme ostavljanja hrane na sobnoj/ambijentalnoj temperaturi bude što kraće odnosno, u uslovima visokih spoljnih temperatura, iznad 30°C stepeni, maksimalno 1 sat.
Ukoliko planirate izlete sa konzumacijom hrane, obezbedite uslove – rashladne uređaje sa dovoljnim brojem patrona leda. Ne zaboravite da se pri učestalim otvaranjima rashladnih uređaja temperatura povećava i može uticati na održavanje optimalnih uslova za čuvanje hrane. Ovo je posebno značajno kod čuvanja lako kvarljivih namirnica (npr. kolači/torte, mleko/mlečni proizvodi, jaja i sl.). Nikada ne ostavljajte rashladne uređaje otvorenim.
Ako kupujete na pijacama, mleko i mlečne proizvode, kao i druge lako kvarljive namirnice (jaja, meso, kolače/torte) kupujte isključivo od prodavaca koji svoje proizvode čuvaju u rashladnim uređajima – nikako na tezgama.
Temeljno operite namirnice higijenski ispravnom vodom, posebno one koje se u ishrani koriste u sirovom stanju! Hrana koja se konzumira sirova, nosi veći epidemiološki rizik. Kako bismo iskoristili sve blagodeti raznovrsnosti boja i ukusa, sveže voće i povrće je potrebno temeljno prati i ljuštiti, ukoliko se oljušteno uobičajeno koriste (npr. krastavac). Lisnato povrće, kao što su zelena salata i kupus, je potrebno detaljno prati i očistiti, uklanjanjem spoljašnjih listova, a zatim prati svaki list posebno (zelena salata) odnosno, pre i nakon seckanja (kupus).
Uvek koristite čist, opran pribor, posuđe i radne površine u manipulaciji hranom. Koristite odvojeni pribor, posuđe i/ili radne površine, ili ih prethodno operite odgovarajućim hemijskim sredstvom, u manipulaciji sirovim i gotovim proizvodima.
Higijena ruku! Ljudski faktor ima važnu ulogu u kontaminaciji hrane, s obzirom da se ona najčešće zagađuje mikrobiološkim agensima koji se prenose putem prljavih ruku. Neophodno je pravilno i dosledno sprovoditi higijenu ruku koristeći sapun i higijenski ispravnu vodu, u trajanju od minimum 20 sekundi, u svim navedenim situacijama:
– Pre, tokom i nakon završetka manipulacije hranom
– Pre konzumacije hrane
– Nakon upotrebe toaleta
– Nakon dodirivanja otpada i manipulacije prljavom ambalažom
– Nakon kašljanja i kijanja
– Nakon kontakta sa životinjama
Mali saveti o ishrani u letnjem periodu:
– Neka bude lagano! Jedite češće, manje obroke.
– Izbegavajte jako začinjenu i masnu hranu.
– Koristite raznovrsnost izbora, boja i ukusa! Svakodnevno konzumirajte sveže sezonsko voće i povrće.
Adekvatno se hidrirajte koristeći vodu kao osnovni napitak u vrelim danima! Izbegavajte zaslađene napitke poput osvežavajućih bezalkoholnih pića, koji predstavljaju izvore praznih kalorija, prekomeran unos alkohola i napitaka koje sadrže kofein.
Leto je period kada visoke temperature stvaraju povoljne uslove za razmnožavanje mikroorganizama i kada su infekcija koje se prenose hranom učestalije. Uslovi čuvanja namirnica, prevashodno održavanje odgovarajućeg temperaturnog režima, su otežani pri visokim spoljnim temperaturama i postaju izazov, posebno pri boravku na otvorenom, tokom izleta i drugih sličnih aktivnosti.