• Sećate li se ovih crtaća uz koje smo odrastali?

  Pored Pepe Praseta, Patrolnih šapa, Blejza, Minjona, Malog Šefa, Superheroja, Jednoroga, Ponija i mnogih drugih novih likova samo se određene generacije danas sećaju starih crtanih filmova koje smo gledali tokom 80-ih i 90-ih godina.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Sećate li se ovih crtaća uz koje smo odrastali?
  Foto: Pixabay

  Crtaći kojih ćemo se u nastavku prisetiti bili su deo detinjstva brojnih generacija, plenili su nas kao decu živopisnim likovima, maštovitim svetovima i nezaboravnim pričama.

  Za mnoge od nas ove animirane emisije još uvek zauzimaju posebno mesto u srcima. Pa hajde da krenemo na nostalgično putovanje – da li se sećate svih ovih crtaća?

  Skubi-Du

  Mnogo pre modernih rimejkova i adaptacija Skubi-Du upoznao je publiku sa simpatičnom nemačkom dogom, Skubi-Duom, i njegovom bandom koja rešava misterije, uključujući Freda, Vilmu, Dafni i Šegija.

  Originalna klasična serija iz serije Hana-Barbera pratila je bandu dok su istraživali natprirodne misterije, uvek otkrivajući da su čudovišta bila ništa drugo do pametna maska. Zanimljiva tematska pesma emisije, komične ludorije i sablasne avanture učinili su je omiljenom među generacijama dece.

  Porodica Kremenko

  Porodica Kremenko nas vraćaju u kameno doba, gde savremena porodica iz kamenog doba – Fred i Vilma Flintstoun, i njihove komšije, Barni i Beti Rubl – žive svakodnevnim praistorijskim životom. Ovaj animirani sitkom, smešten u izmišljeni grad Bedrok, oduševio je britansku publiku svojim pametnim igrama reči, ikoničnim frazama i maštovitim izumima iz kamenog doba.

  Flintstonovi su postavili temelje budućim animiranim serijama i ostali su kultni klasik.

  Opasni miš

  „Danger Mouse“ je britanska animirana serija koja je gledaoce upoznala sa herojskim avanturama titularnog tajnog agenta Miša i njegovog vernog drugara Penfolda.

  Zajedno su se borili protiv raznih zlikovaca, od kojih je najpoznatiji baron Grinbek. Poznat po svojim duhovitim dijalozima, pametnom pripovedanju i nezaboravnim likovima, „Danger Mouse“ je postao omiljena komponenta subotnjih jutarnjih crtanih filmova tokom svog originalnog prikazivanja.

  Cipelići

  „The Shoe People“ – Cipelići su animirana televizijska serija koja je prvi put emitovana u Velikoj Britaniji u aprilu 1987. Nastavio je da se emituje u 62 zemlje širom sveta.

  Bila je to prva serija sa Zapada koja je prikazana u bivšem Sovjetskom Savezu i tamo je postala toliko popularna da je prodala preko 25 miliona knjiga Cipelića.

  Snorkijevci

  Snorkijevci su animirana televizijska serija koju su producirali Hanna-Barbera & SEPP International u saradnji sa 3M France i prikazivana je ukupno četiri sezone (sastoje se od 65 epizoda) na NBC-u od 15. septembra 1984. do 13. maja 1989.

  Snorkijevci su rasa malih, šarenih antropomorfnih morskih stvorenja koja žive srećno u podvodnom svetu Snorklenda. Na glavama imaju disaljke, koje koriste da ih brzo guraju kroz vodu. Kada je Snork uzbuđen, njegova cev proizvodi zvuk „šmrkanja“.

  Evoksi

  Evoksi (Ewoks) je kanadsko-američka animirana serija prikazivana od 7. septembra 1985. do 13. decembra 1986. na ABC mreži.

  Evoksi žive u naselju koje je čitavo na drveću. Zaštitnici su šume, a za svakog Evoksa se na rođenju posadi po jedno drvo. Glavni neprijatelji su i im Duloksi, ružna bića koja žive u močvari. Glavni likovi su deca Evoksi koja često upadaju u razne nevolje i upuštaju se u mnogobrojne pustolovine.

  Poručnik Draguljče

  Poručnik Draguljče je bio američki crtani film u produkciji Hana i Barbera. Prvi put je prikazan 1976. godine u Americi i režirao ga je Čarls Nikols, a u periodu od 1976. do 1977. godine snimljeno je ukupno 16 epizoda.

  Svaka epizoda prati avanture glavnog junaka, psa poručnika Draguljčeta i njegovu borbu protiv kriminalaca. Draguljče ima karakterističan smeh i vozi oronuli automobil koji se raspadne svaki put kada zalupi vrata. Među ostalim likovima je i njegov šef Šmrka kao i brojna garda najrazličitijih Draguljčetovih protivnika.

  Vitez Koja

  Vitez Koja je crtani film u produkciji Hana i Barbera iz 1962. godine. Crtani je o Vitezu Koji, kornjači superheroju i njegovom vernom drugu psu, Mlati Zamlati, koji spašavaju sve one koji se nađu u nevolji.

  Ovaj crtani film je napravljen kao parodija na superheroje sa velikim moćima, nasuprot kojih Vitez ne poseduje nikakve natprirodne moći, a čak mu je i mač iskrivljen. Vitez upada u niz smešnih situacija koje rešava na svoj poseban način.

  Pera Detlić

  Pera Detlić je animirani lik, koji se pojavljivao u kratkim bioskopskim crtanim filmovima u produkciji Volter Lenc Studija.

  RTS je 1974. godine sinhronizovao Peru Detlića, tada je Peri glas pozajmljivao Milutin Mića Tatić. Sinhronizovane su epizode iz „Šou Pere Detlića“ (1957 – 1997). Neki od negativaca koji se pojavljuju u crtaću su Sima Ražanj, aligator koji želi da pojede Peru Detlića i Velja Morž, koji želi u miru i tišini da se okupa, ali ne može od Pere Detlića.

  Mornar Popaj

  Mornar Popaj je crtani junak iz istoimenog crtanog filma i stripa kreiran od strane Elzi Krisler Sigara.

  Lik mornara Popaja stvorio je Elzi Krisler Sigar 1919. godine za reklamne potrebe jedne fabrike spanaća. Tek deset godina kasnije, 1929. godine, lik mornara Popaja je uveden u strip, ali je odmah stekao veliku popularnost, a zvezda je postao zahvaljujući braći Flajšer koji su napravili crtani film.

  Brzi Gonzales

  Brzi Gonzales je miš, lik iz crtanih filmova Vorner Brosovog animacionog studija. Gonzalesove glavne osobine su sposobnost da trči veoma brzo, i stereotipirani meksički naglasak. On obično nosi preveliki žuti sombrero i belo odelo.

  Ovaj crtani je osvojio Oskara za Animirani kratkometražni film.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Da li znate zašto se kaže “Kaži dragička”?

  Koliko puta ste do sada čuli “Kaži dragička”? Naravno – prva asocijacija i jeste da ćete čuti neku lepu vesti ili da će vas neko obradovati, ali da li znate zašto se to tako kaže?