• Sirevi su zdraviji nego što se mislilo

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Iako su brojne studije već dokazale da sirevi imaju pozitivan uticaj na organizam, često ćete naići i na mišljenja da on i nije baš tako zdrav. Tako će neki reći da stvara zavisnost ili da je loš za kožu, posebno za masnu i problematičnu, piše magazin Bustle.

    Nedavno je nedeljnik „Time“ pisao o novoj relevantnoj studiji iz „European Journal of Nutrition“ koja je na 200.000 ljudi analizirala dugotrajne učinke konzumiranja sireva i uticaja na razvoj kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

    Punih deset godina lekari su pratili životne navike učesnika studije, a zaključak je da oni koji umereno konzumiraju sir, do 40 grama dnevno, imaju značajno manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, u poređenju sa onima koji sir jedu veoma retko ili nikada.

    Nutricionista i osnivač “NAO Nutrition” Niki Ostrover jedna je od mnogih koja veruje da sir ima brojne pozitivne uticaje. Ona smatra da se najviše dobrih svojstava može pronaći upravo u svežem siru i sirnom namazu.

    “Nepasterizovani sirevi sadrže mnogo protivupalnih masnih kiselina poput omega 3 i omega 6 masnih kiselina”, rekla je Ostrover koja objašnjava da je upala u korenu većine bolesti, pa će hrana koja je poput sira bogata protivupalnim svojstvima pomoći da dođe brže do ozdravljenja.

    Sadrže proteine

    Većina sireva sadrži dosta proteina, tako da je dobra zamena za one koji žele da smanje unos mesa. Proteini mogu da pomognu i u regulisanju nivoa šećera u krvi, da poboljšaju zdravlje mišića i kostiju, kvalitet kose, kože i noktiju, pooštre rad mozga, povećavaju energiju i sposobnost tela da apsorbuje druge hranjive supstance.

    Puni su kalcijuma i vitamina

    Kalcijum je ključan za jake i zdrave kosti, a samo jedna porcija čedar sira ima 204 mg kalcijuma. Za odrasle starije od 18 godina dnevni predloženi unos kalcijuma iznosi oko 1000 mg.

    Zadržavanje dobrog nivoa kalcijuma u telu takođe može da spreči i bolesti zuba i desni, a njegova alkalna svojstva pomažu u balansiranju pH u usnoj duplji, i stvaraju zaštitu protiv karijesa.

    “Pokazalo se da konzumiranje sira smanjuje i alergije jer sirevi obiluje D vitaminom, probioticima i enzimima”, kaže Ostrover.

    Dobri su za creva

    Ako ne podnosite laktozu, određeni sirevi sa visokim sadržajem probiotika su odlični za probavu jer je regulišu, a mogu da smanje i nadutost. Grčki jogurt, posni sir i meki fermentisani sirevi poput gaude, čedera i parmezana, puni su probiotika i mogu u velikoj meri da utiču na bolju funkciju creva.

    “Creva su centar našeg imunološkog sistema, a velika količina probiotika u svežem siru pomaže u apsorpciji hranjivih supstanci i lečenju creva, kao i jačanju imunološkog sistema”, rekla je Ostrover.

    Popravljaju raspoloženje i rad mozga

    Za ovu ulogu zaslužna je aminokiselina zvana tirozin, za koju se zna da smanjuje stresne reakcije u telu i pokreće reakcije na dopamin. Neke studije ukazuju na to da visoke doze tirozina mogu da smanje depresiju.

    Za sireve sa visokim nivoom probiotika je već poznato, da kad se konzumiraju redovno, popravljaju raspoloženje, smanjuju anksioznost i deluju protiv depresije.

    Mogu da spreče bolesti jetre

    Sirevi kao što su parmezan, brie i čedar sadrže jedinjenje koje se zove spermidin, za koji se veruje da sprečava fibrozu jetre i hepatocelularni karcinom – najčešći tip karcinoma jetre. Ovo jedinjenje takođe može da uspori regeneraciju ćelija karcinoma.

    Mogu da smanje upale

    Bakterije iz nekih sireva mogu da smanje upalu i poboljšaju zdravlje debelog creva. U Koreji su otkrili da probiotik propionibacterium freudenreichii (expialidocious), koji se nalazi u švajcarskom siru, može da pomogne kod smanjenja upale u telu i sprečavanju akutnog kolitisa.

    Osim toga, ovaj probiotik ima i sposobnost da popravlja imunološki sistem u telu. Nutricionista Ostrover ipak napominje da je kod sireva bitan kvalitet, a kaže da se svi ovi pozitivni aspekti najviše odnose na sirove – nepasterizovane sireve.

    Autor: N1

    Iako su brojne studije već dokazale da sirevi imaju pozitivan uticaj na organizam, često ćete naići i na mišljenja da on i nije baš tako zdrav. Tako će neki reći da stvara zavisnost ili da je loš za kožu, posebno za masnu i problematičnu, piše magazin Bustle.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Čije koke nose plava jaja

    Vesna Kozak iz Padine gaji 40-ak kokošaka. Na to se odlučila da bi se njena porodica zdravo hranila, a prodaja joj donosi i dodatnu zaradu. Najtraženija su plava jaja, koja su višestruko skuplja […]

    Kako da detetu kroz igru obogatite vokabular

    Razvoj govora kod dece je kompleksan proces koji obuhvata brojne faze, od prvih vokala u bebećem periodu do stvaranja složenih rečenica i jasnog i bogatog rečnika. Igra je osnovni mehanizam kroz […]

    Kako se kroz crtanje razvija ličnost deteta

    Čiča Gliša, drvo, kućica, sunce – koliko puta ste samo gledali svoje dete kako stvara predivne crteže? Kao roditelji često smo skloni da crtanje tumačimo kao samo još jednu od zabavnih […]