Skok šećera u krvi zavisi i od redosleda kojim jedete hranu tokom obroka – jedan je ispravan
Ljudi koji žele da smanje šećer u krvi ili zaobiđu njegove nagle skokove obično se odriču određenih namirnica ili smanjuju znatno njihovu konzumaciju.
Međutim, postoji jedna tehnika koju možete da uradite i koja zahteva nula ograničenja u hrani: jedite svoj obrok određenim redosledom. Nauka pokazuje da ako jedete sastojke obroka određenim redosledom, možete smanjiti porast glukoze u obroku za 75%. Dakle, jedete potpuno istu hranu, ali imate mnogo manje posledica po vaše telo. Idealan redosled je sledeći:
- povrće ide prvo,
- proteini i masti su na drugom mestu,
- skrobovi i šećeri na poslednjem mestu.
Pitate se – kako ovo izgleda u praksi? Recimo da za obrok imate porciju lososa, spanaća i smeđeg pirinča, sa parčetom torte za desert. Prema ovoj teoriji, prvo ćete jesti spanać, zatim losos, pa pirinač i završite na kraju desertom. Ako ste u restoranu, nemojte jesti hleb koji dobijete pre obroka. „Ljudi koji jedu hleb na prazan stomak stvaraju veliki skok glukoze. To ne znači da morate u potpunosti da preskočite korpu za hleb – ako čekate da jedete hleb uz proteine, masti i povrće, imaćete mnogo stabilniji odgovor glukoze.
Ne zaboravite: slatka pića poput zaslađenog čaja mogu uticati i na vaš šećer u krvi. Dakle, ako želite da dodate slatki napitak u svoj obrok, obavezno ga popijte na kraju sa poslasticom, a ne pre obroka. Ovo uključuje i zaslađivače.
Ljudi koji žele da smanje šećer u krvi ili zaobiđu njegove nagle skokove obično se odriču određenih namirnica ili smanjuju znatno njihovu konzumaciju.