Namirnica o kojoj je danas reč poseduje veliki udeo masnoće, ali i soli, koja se koristi prilikom sušenja. Poznato je da je preterani unos soli i masnoća povezan s rizikom od razvoja raznih bolesti i stanja, kao što je visok krvni pritisak, visok holesterol, ali i razni oblici karcinoma. Ipak, slanina ima i određene pozitivne učinke po zdravlje.
Slanina je prilično hranljiva
Prosečna porcija kuvane slanine od 100 grama, prema stručnjacima za Healthline, sadrži:
- 37 grama visokokvalitetnih belančevina
- Vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B12
- Pristojne količine minerala gvožđa, magnezijuma, cinka i kalijuma
Međutim, sve hranljive materije koje se nalaze u slanini nalaze se i u drugim, manje prerađenim proizvodima od svinjskog mesa.
Lek za mamurluk
Slanina i druga masna hrana često se koriste kao kućni lekovi za pomoć kod mamurluka. Dok visoke koncentracije soli i kalijuma u slanini mogu da pomognu u nadoknadi elektrolita izgubljenih usled dehidratacije i ublaže neke simptome mamurluka, nema naučnih dokaza da slanina zapravo leči mamurluk.
Zadržavanje vode
Možda su vas već upozoravali da što više pokušate da je izbegavate, no važno je znati da postoje i oni koji ne unose dovoljno soli putem hrane. Sportisti umeju da se oznoje i izgube toliko soli da uzrokuju neravnotežu elektrolita. Dijeta bogata natrijumom može da pomogne osobama sa sindromom posturalne ortostatske tahikardije (POTS) da upravljaju svojim simptomima.
U tim slučajevima, hrana s visokim udelom natrijuma poput slanine može da pomogne ljudima da unesu dovoljno soli u svoju ishranu, posebno ako im se ne sviđa ukus kuhinjske soli koja se dodaje njihovoj hrani.
Ostale prednosti slanine
Ova namirnica nema ugljenih hidrata, koji se smatraju pokretačem debljanja, a pruža i osećaj sitosti. Jednostavna je za pripremu i vrlo je dobar izvor energije.
Koliko slanine smemo da jedemo?
Ipak, iako slanina možda nije najzdravija opcija za doručak, ne morate potpuno da je izbacite iz ishrane. Zapravo, s vremena na vreme možete uživati u slanini, sve dok je kombinujete s mnogo hranljivih i minimalno prerađenih sastojaka. Ako redovno jedete slaninu, pokušajte da smanjite unos što je više moguće, ali slobodno uživajte u njoj jednom ili dva puta nedeljno. Dnevna okvirna preporuka je oko 30 grama slanine, odnosno 70 grama ukupno masnoća na dan.
Namirnica o kojoj je danas reč poseduje veliki udeo masnoće, ali i soli, koja se koristi prilikom sušenja. Poznato je da je preterani unos soli i masnoća povezan s rizikom od razvoja raznih bolesti i stanja, kao što je visok krvni pritisak, visok holesterol, ali i razni oblici karcinoma. Ipak, slanina ima i određene pozitivne učinke po zdravlje.