Iako neke vrste krušaka ne izgledaju možda privlačno na prvi pogled, pa ih prilikom kupovine zimi mnogi zaobilaze, one spadaju među najzdravije voće.
U poslednje vreme, nutricionisti sve više stavljaju kruške u sam vrh lestvice najzdravijeg voća, a poznato je da ju je još grčki pesnik Homer nazivao darom bogova.
Kruške su bogate važnim vitaminima i mineralima, uključujući kalijum, vitamine C i K, kao i folnu kiselinu, pa stoga imaju brojne pozitivne efekte po organizam.
Srce se raduje kalijumu
Bolest srca jedan je od najčešćih uzroka smrti u svetu. Kruške su dobar izvor kalijuma, što znači da imaju i pozitivan učinak na srce. Kalijum pomaže u snižavanju krvnog pritiska, čime rasterećuje ceo kardiovaskularni sistem i sprečava nastanak ugrušaka i smanjuje rizik od srčanog udara.
Osim toga, kalijum povećava protok krvi u različite delove tela, koji su na taj način bolje snabdeveni kiseonikom, a time i bolje funkcionišu. Takođe pomažu u snižavanju krvnog pritiska i normalizaciji nivoa holesterola.
Samo jedna kruška dnevno može vas zaštititi od moždanog i srčanog udara.
S niskim glikemijskim indeksom, kruške sprečavaju stvaranje visokog nivoa šećera u krvi i tako kontrolišu nivo glukoze. Ovo voće je i više nego prikladno za kontrolu telesne težine, jer je niskokalorično i bogato hranjivim nutrijentima koji ubrzavaju proces mršavljenja i podstiču imunitet.
Samo polovina kruške sadrži čak 15 odsto dnevne preporučene doze bakra, koji pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema, što ujedno utiče na zdravlje celog mozga. Osim toga, kruške su izvrstan izvor fruktoze i glukoze, koje opskrbljuju telo energijom tokom dana. Ako u sastojke omiljenog smutija ujutro dodate malo kruške, nećete pogriešiti.
Sprečavaju razvoj raka
Zbog visoke koncentracije vlakana koju sadrže, kruške pomažu u sprečavanju razvoja raznih vrsta raka – uključujući rak debelog creva i dojke. Osim toga, kruške su bogate antioksidansima koji štite ćelije od slobodnih radikala, a sadrže i određene kiseline koje sprečavaju rak pluća i želuca.
Dobre i za oči
Budući da kruške sadrže puno antioksidansa i vitamina, one su među vrhunskim namirnicama koje su dobre za održavanje zdravlja očiju. Neka istraživanja su čak pokazala da jedenje krušaka značajno smanjuje rizik od makularne degeneracije oka.
I za probavu
Kruške sadrže vrlo visok postotak vlakana, što je važno za dobru probavu. Većina vlakana koja se nalaze u kruškama spada u kategoriju polisaharida koji olakšavaju prolazak hrane kroz creva.
Osim toga, podstiču lučenje želudačnih i drugih probavnih sokova, što takođe osigurava bržu i lakšu probavu hrane. Uključite li kruške u ishranu, tada je mnogo manji rizik od raznih probavnih problema poput zatvora. Međutim, vlakna u kruškama takođe mogu da zaštite debelo crevo od štetnih slobodnih radikala i tako smanje rizik od raka.
Za imunitet
Zbog visokog sadržaja vitamina C, konzumiranje krušaka takođe će pomoći u jačanju imunog sistema. Vitamin C podstiče stvaranje i aktivnost belih krvnih zrnaca. Osim toga, svladavanje prehlade i drugih problema povezanih s oslabljenim imunim sistemom biće mnogo lakše uz pomoć krušaka.
Uloge koje vitamin C igra u našem telu vrlo su raznolike. Jedna od njih je da učestvuje u regeneraciji tkiva i ćelija. Tako vam kruške takođe mogu pomoći u ubrzavanju zaceljivanja rana, a korisne su i za popravak oštećenih krvnih sudova.
Super su za trudnice
Kruške sadrže puno folne kiseline, što je posebno važno za trudnice i žene koje planiraju trudnoću, jer smanjuje mogućnost oštećenja neuralne cevi kod novorođenčadi. Tokom trudnoće preporučuje se konzumacija dodataka ishrani koji sadrže visok udeo folne kiseline, a u postizanju dovoljnog unosa mogu vam pomoći i određene namirnice, uključujući kruške.
Antioksidansi u kruškama, posebno flavonoidi, takođe deluju protivupalno. Konzumiranje krušaka takođe može pomoći u ublažavanju bolova povezanih s bolestima kao što su artritis, reuma i giht. To je zapravo slučaj s većinom voća, s izuzetkom citrusa koje ne karakteriše tako izraženo protivupalno delovanje.
Iako neke vrste krušaka ne izgledaju možda privlačno na prvi pogled, pa ih prilikom kupovine zimi mnogi zaobilaze, one spadaju među najzdravije voće.