• Studija: Zagađenje vazduha skraćuje životni vek za više od dve godine

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Hronična zagađenost vazduha skraćuje prosečni životni vek u svetu za više od dve godine po osobi, pokazala je studija objavljena ove nedelje, što je uticaj koji je uporediv sa pušenjem i daleko gori od HIV/AIDS-a ili terorizma.

   
  Više od 97 odsto globalne populacije živi u oblastima u kojima zagađenje vazduha prelazi preporučene nivoe, naveo je Institut za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu (EPIC) u svom najnovijem indeksu kvaliteta vazduha, koji je koristio satelitske podatke za merenje nivoa PM2,5, opasnih plutajuće čestice koje oštećuju pluća, prenosi Reuters.

  Rečeno je da ako se globalni nivoi PM2,5 smanje na pet mikrograma po kubnom metru koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija (SZO), prosečan životni vek bi se povećao u proseku za 2,2 godine.

  Zagađenje vazduha je zanemareno kao problem javnog zdravlja, a sredstva za rešavanje ovog problema i dalje su neadekvatna, upozorava se u studiji.

  „Sada kada se naše razumevanje uticaja zagađenja poboljšalo, postoji jači razlog da vlade to postave kao prioritetno pitanje politike“, rekla je Hrista Hasenkopf, direktorka EPIC Indeksa kvaliteta vazduha.

  Procenjuje se da stanovnici Južne Azije gube pet godina života kao rezultat smoga, navodi se u studiji, a Indija čini oko 44 odsto svetskog povećanja zagađenja vazduha od 2013. godine.

  Stanovnici Kine bi mogli da žive u proseku 2,6 godina duže ako se dostignu standardi SZO, iako se očekivani životni vek popravio za oko dve godine od 2013, kada je zemlja započela „rat protiv zagađenja“ koji je smanjio prisustvo PM2,5 čestica u vazduhu za oko 40 odsto.

  EPIC proračuni su zasnovani na prethodnoj studiji koja je pokazala da bi kontinuirano izlaganje dodatnih 10 mikrograma po kubnom metru PM2,5 čestica smanjilo očekivani životni vek za skoro godinu dana.

  Nijedna zemlja nije uspela da ispuni standard SZO od pet mikrograma 2021. godine, prema istraživanju podataka o zagađenju objavljenom ranije ove godine.

   

  Hronična zagađenost vazduha skraćuje prosečni životni vek u svetu za više od dve godine po osobi, pokazala je studija objavljena ove nedelje, što je uticaj koji je uporediv sa pušenjem i daleko gori od HIV/AIDS-a ili terorizma.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Kada je prodaja automobila na kilogram najbolja opcija?

  Prodaja automobila je često proces koji zahteva pažnju, planiranje i donošenje važnih odluka. Kada je reč o prodaji automobila na kilogram, važno je razumeti šta ovaj koncept zapravo podrazumeva i kada može biti najbolja opcija za vas. U ovom tekstu, istražićemo prodaju automobila na kilogram u dubljem kontekstu, nudeći korisne savete i smernice za one koji razmatraju ovu opciju.

  Kako su srpske porodice dobijale koju će slavu slaviti?

  Slava je tradicionalni srpski običaj i takođe prvo nematerijalno dobro iz Srbije uvršteno na UNESCO listu kulturne baštine. Kult slave je jedinstven među Srbima, ne samo na ovim prostorima nego i u svetu. Rasprostranjena je, osim u našoj zemlji, i u regionu i dijaspori, tamo gde ima pravoslavnih Srba.