• Trendovi u dizajnu enterijera koje morate ispratiti u 2024. godini

  Dizajn enterijera se stalno menja u skladu sa promenama i potražnjom ljudi, a bitnu ulogu imaju tehnološki napredak i sama estetika. Novi trendovi se jako brzo smenjuju, naročito pod uticajem društvenih mreža poput TikToka. Zahvaljujući ovoj platformi mnogi novi trendovi stupaju na snagu, ali mnogi i zamiru.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Trendovi u dizajnu enterijera koje morate ispratiti u 2024. godini
  Foto: Pixabay

  U moru različitih trendova, evo nekoliko ključnih koji su vredni pažnje i koje morate ispratiti.

  Unikatni komadi nameštaja

  Nameštaj neobičnog oblika, kao i nameštaj sa zaobljenim linijama pruža osećaj udobnosti i vizuelno je prijatniji, naročito u poređenju sa oštrim ivicama zidova.
  U zavisnosti od vaših želja, možete izabrati specifične komade koji će odskakati od ostatka vašeg doma i na taj način uneti dinamiku u sam prostor.

  Osim toga, za razliku od dosadašnjeg insistiranja na vertikalu i vertikalno ispunjavanje prostora, ove godine se vraćamo niskim komodama. Takođe u opticaju je i puno drvo, ali i iverica za nameštaj kojom možete dekorisati svoj dom i napraviti unikatni nameštaj po svom ukusu.

  Bezvremenski materijali poput kamena i drveta se vraćaju u modu i daju poseban šarm prostoru. Kada su u pitanju same boje nameštaja naročito su popularni nameštaji toplijih i zemljanih tonova poput kamela.

  Ambijentalno svetlo

  Najveći trend ove godine je definitivno ambijentalno svetlo. Mnogi se okreću ovom konceptu kako bi stvorili prijatnu atmosferu i dodali jedinstvenu dimenziju svojim prostorijama. Na ovaj način, toplim svetlom koje dopire iz uglova sobe se stvara osećaj toplote i ušuškanosti.

  Ambijentalno svetlo se može postići na različite načine i upotrebom različitih izvora.
  LED trake su jedan od načina, međutim sve više se koriste lampe različitih veličina koje se postavljaju u različitim delovima sobe, a vintidž lampe su naročito tražene.

  Velike podne lampe daju dramatičan akcenat, istovremeno pružajući dovoljno svetla za osvetljenje većih soba, dok manje lampe stvaraju intimiju atmosferu. S druge strane, LED trake se najčešće postavljaju ispod ili iza nameštaja radi stvaranja suptilne pozadinske osvetljenosti, te na taj način se dodaje sloj elegancije.

  Sve više se koriste i pametni sistemi osvetljenja koji omogućavaju prilagođavanje boje, ali i jačine i rasporeda osvetljenja prema ukusu.

  Zidovi jarkih boja

  Jedan od ključnih trendova ove godine je centralni zid koji se ističe po nekoj smeloj boji, stvarajući fokusnu tačku u prostoriji. Ovakvo isticanje daje poseban karakter prostoru i skreće pažnju oku na određeni deo sobe.

  Osim jednog centralnog zida koji odskače od ostalih po izuzetno dramatičnoj, upečatljivoj boji, ove godine možemo videti i plafone okrečene u tamnije tonove. Uprkos tradicionalnom uverenju da tamne boje smanjuju prostoriju, plafoni crne boje su jako popularni ove godine i daju određenu notu luksuza i sofisticiranosti.

  Takođe, umesto klasičnih belih ili bež zidova koji ne remete dinamiku prostora, fokus je i na zanimljivijim bojama poput žalfija zelene ili boje cigle.

  Osim bojom, zid možemo istaći i nekim umetničkim delima, dekoracijom od ogledala ili nekim specifičnim dizajnom koji odgovara vašem stilu.

  Nasuprot ovog, takođe se javlja i trend monohromatske prostorije, odnosno dekorisanje prostora bojama sličnih tonova koji čine da soba deluje otmeno i atraktivno.

  Kuhinje u odvažnim tonovima

  Kuhinje sa tamnim naglascima, posebno sa crnim kuhinjskim elementima ili crnim radnim pločama, postaju sve popularnije u svetu dizajna enterijera. Ovaj trend odiše notom elegancije i modernosti, a jedna od prednosti je i ta što se lako uklapaju u ostatak vašeg doma.

  U kuhinjama se sve češće mogu videti i pločice zanimljivih i šarenih dezena u odvažnim bojama. Uzimajući u obzir široku ponudu ovih pločica, dolazi do kombinacije tradicionalnih motiva sa modernim stilom, odnosno do spoja tradicije i luksuza, na jedan vrlo zanimljiv način.

  Integracija tehnologije

  Javljaju se brojne mogućnosti koje transformišu način na koji koristimo i doživljavamo prostor u našim domovima.

  Postoje razne aplikacije kojima možemo upravljati našim domom, bilo da je reč o podešavanju temperature, osvetljenja, otvaranju i zatvaranju roletni ili pokretanju nekih kuhinjskih aparata. Ove aplikacije omogućavaju korisnicima da imaju potpunu kontrolu nad svojim domom, čak i kada nisu fizički prisutni.

  Interaktivni ekrani su sve češći u dizajnu enterijera, pa tako imamo i frižidere na kojima možemo gledati recepte, pogledati šta se nalazi u njemu bez prethodnog otvaranja, ili napraviti spisak namirnica i poručiti ih.

  Zelenilo

  Sobnim biljkama možete znatno oplemeniti svoj prostor i uneti život u njemu. Osim što su lepe, one su i korisne jer služe i kao prirodni prečišćivači vazduha. Biljke velikih zelenih listova poput filandendrona, čak i biljke raznobojnih listova i retkih boja, će upotpuniti vaš dom.

  Pored ovakvih biljaka, drvo limuna ili pomorandže isto može uneti dozu atraktivnosti i prostor učiniti mnogo zanimljivijim. Međutim, imajte na umu da veličina biljaka mora odgovarati veličini prostorije u kojoj se nalazi. Osim ovoga, možete i uneti malo svežine i u svoju kuhinju i to uzgajanjem začinskog bilja.

  Trendovi u dizajnu enterijera za 2024. godinu obećavaju spoj inovativnih tehnologija i estetske raznolikosti stvarajući prostor koji odražava svačiju individualnost i kreativnost. Trendove ne treba slepo pratiti, ali možda se pronađete u nekom i svoj dom učinite sebi još prijatnijim.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Vodič kroz svet kućnih ljubimaca

  Kućni ljubimac je velika i važna odluka, pogotovo za porodice s decom, ali izbor nije nimalo jednostavan i lak. Prilikom odabira životinje koja će deliti život s porodicom, pre svega treba […]

  Saveti za uređenje dečijeg kutka

  Odabir pravih elemenata, boja i organizacije prostora može značajno doprineti razvoju vašeg deteta i stvaranju inspirativnog okruženja za igru i […]