• Zašto nije dobro koristiti aluminijumsku foliju za čuvanje hrane?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Ostaci hrane u frižideru obično mogu da se drže tri do četiri dana i to jedino ako su dobro zatvoreni.

    Za većinu ljudi prekrivanje hrane aluminijumskom folijom i stavljanje u frižider je najbrži i najjednostavniji način čuvanja hrane, ali to je ujedno i način da se izložite opasnosti.
     

    Kao što je nama potreban vazduh za disanje, bakterije ga koriste za razmnožavanje. Neke bakterije poput stafilokoka i Bacillusa cereusa, koje prouzrokuju bolesti koje se prenose hranom, proizvode toksine koje ne uništavaju visoke temperature prilikom kuvanja. Ako se topli obrok ostavi na sobnoj temperaturi duže od dva sata, bakterije mogu brzo da se nasele.

    Korišćenje aluminijumske folije za prekrivanje hrane ponekad može da predstavlja isti rizik jer ne štiti u potpunosti hranu i ne sprečava ulazak vazduha, kao što je to slučaj sa posudama sa hermetičkim zatvaranjem.

    „Kad je vazduh prisutan, bakterije brže rastu, pa je nužno nabaviti odgovarajuće posude za čuvanje hrane na pravi način“, kaže dijetetičarka Lindzi Malon.

    Njeno zlatno pravilo za pakovanje ostataka je da ih uvek stavite u plitke i hermetički zatvorene posude da biste ubrzali proces hlađenja i sprečili razvoj bakterija u hrani.

    Mlečni i mesni proizvodi posebno su skloni bakterijama. Posebno je važno da ne bi trebalo da jedete hranu koja je stajala duže od nekoliko sati na sobnoj temperaturi.

     

    Ostaci hrane u frižideru obično mogu da se drže tri do četiri dana i to jedino ako su dobro zatvoreni.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako je nastala legendarna pesma „Bohemian Rhapsody“

    Postoji više “istinitih” priča o nastanku čuvene pesme grupe Queen. Neki kažu da je Fredi Merkjuri napisao “Bohemian Rhapsody” u svojoj kući u Londonu, dok je, prema Brajanu Meju, […]