• Zašto postoje prestupne godine i ko ih je uveo

  Godina 2024. je prestupna, što znači da februar ima 29 dana.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zašto postoje prestupne godine i ko ih je uveo
  Foto: Pixabay

  Prestupne godine koristimo da bismo naš kalendar uskladili sa godišnjim dobima. Kako funkcionišu prestupne godine i koliko često se javljaju?

  Prestupni dani održavaju naš kalendar u skladu sa Zemljinim revolucijama oko Sunca. Zemlji je potrebno približno 365,242189 dana, ili 365 dana, 5 sati, 48 minuta i 45 sekundi, da jednom kruži oko Sunca. Ovo se zove tropska godina, a počinje na martovsku ravnodnevnicu.

  Međutim, gregorijanski kalendar ima samo 365 dana u godini. Ako ne bismo dodali prestupni dan 29. februara svake četiri godine, svaka kalendarska godina bi počela oko 6 sati ranije u odnosu na Zemljinu revoluciju oko Sunca.

  Kao posledica toga, naše računanje vremena bi se polako udaljavalo od tropske godine i sve više neusklađeno sa godišnjim dobima. Uz odstupanje od približno šest sati godišnje, godišnja doba bi se pomerila za oko 24 kalendarska dana u roku od 100 godina, piše Time and Date.

  Na primer, 2000. godina je bila prvi put da je treći kriterijum korišćen u većini delova sveta od prelaska sa julijanskog na gregorijanski kalendar, koji je počeo 1582. godine.

  Broj 2000 je jednako deljiv sa 400, tako da je to bila prestupna godina iako se može podeliti i sa 100. A poznato je da su godine deljive sa 100 neprestupne.

  Naravno, isto se može reći i za 1600. godinu. Međutim, samo nekoliko zemalja je tada usvojilo gregorijanski kalendar, a ostatak sveta je još uvek koristio julijanski kalendar.

  Prestupne godine u zapadnom kalendaru uveo je rimski general Julije Cezar pre više od 2000 godina. Julijanski kalendar, koji je dobio ime po njemu, imao je samo jedno pravilo: svaka godina koja je deljiva sa četiri bila bi prestupna.

  Ova formula je proizvela previše prestupnih godina, uzrokujući da se Julijanski kalendar udalji od tropske godine brzinom od jeda dan u 128 godina. Ovo nije ispravljeno sve do uvođenja gregorijanskog kalendara više od 1500 godina kasnije, kada je nekoliko dana preskočeno da bi se naš kalendar uskladio sa godišnjim dobima.

  Drevni rimski kalendar je dodavao dodatni mesec svakih nekoliko godina da bi ostao u skladu sa godišnjim dobima, slično kineskom prestupnom mesecu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Prestupne godine – šta bi bilo da ih nema

  Učili smo da je Zemlji potrebno 365 dana da napravi pun krug, ali to putovanje traje oko 365 i još četvrt dana. Prestupne godine postoje i pomažu da se kalendar od 12 meseci uskladi sa kretanjem […]