• Zašto se zapravo kaže – lupa kao maksim po diviziji?

  Sigurno ste za nekoga ko govori nepovezano ili o temi o kojoj ne zna mnogo, čuli da se kaže da “lupa kao maksim po diviziji”. Verovatno ste tu sintagmu i sami makar nekoliko puta iskoristili, ali da li ste se zapitali – ko je Maksim? Koja divizija? Zašto lupa?

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Zašto se zapravo kaže – lupa kao maksim po diviziji?
  Foto: Pixabay

  Priča koja se krije iza ove izreke zapravo je istorijska.

  Za početak…

  Da li je Maksim osoba?

  I da i ne!

  Maksim iz pomenute izreke zapravo je ser Hiram Stivens Maksim, britanski pronalazač američkog porekla koji je živeo krajem 19. i početkom 20. veka. Bio je veoma uspešan i iza sebe je ostavio patente za brojne uređaje – pegle za kosu, mišolovke, letelice i parne pumpe… Tvrdio je čak i da je izumeo sijalicu, ali je u istoriji ipak najpoznatiji po izumu prvog automatskog oružja ili – mitraljeza.

  Maksim je svoj mitraljez patentirao 1883. a nakon što je naredne godine pred publikom demonstrirao njegov rad, nije bilo vojske koja nije želela ovo oružje. A kako i ne bi! Mitraljez je mogao da ispali 600 metaka u minutu i, iako se danas smatra preteškim i suviše glomaznim, u svoje vreme je prestavljao poslednji krik vojne mode!

  I tu dolazimo do začkoljice! Jer “maksim” iz popularne izreke zapravo nije osoba već – oružje! Mitraljez je dobio ime “Maksim” po svom tvorcu i on je taj koji “lupa po diviziji”.

  Zašto “lupa”?

  Zato što je ovo oružje proizvodilo ogromnu buku.

  Osim što je sejao kišu metaka po neprijateljima, maksim je bio i strašno bučan, pa je ondašnjim ljudima izgledalo “kao da lupa”.

  Prvo su ga nabavili Britanci. Zabeleženo je da ga je prvo dobio Singapurski dobrovoljači korpus još 1889. ali je zapravo najviše korišćen prilikom ekspedicija u Africi, pre svega zato što su se domorodci plašili zvuka ovog oružja. Istorija pamti i da je mitraljez prvi put korišćen prilikom kolonizacije Rodezije, a istoričari ga danas nazivaju i “oružjem kojim je kolonizovana Afrika”.

  Nije prošlo mnogo vremena, a i druge evropske sile u svoje naoružanje su uvrstile “maksima”. To je bio slučaj i sa srpskom vojskom, a tu dolazimo i do odgovora na pitanje…

  Kojoj diviziji?

  “Maksim” je svoju najveću primenu našao tokom Prvog svetskog rata kada su ga, u različitim varijantama, koristile sve zaraćene strane, uključujući i srpsku vojsku.

  Zbog svoje ogromne ubojite moći i zvuka, vojnicima je ovo oružje delovalo naročito strašno i imalo je veliki uticaj na tadašnju kulturu. U to vreme nastao je i izraz koji se zadržao sve do današnjih dana – lupa kao maksim po diviziji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

  Danas je Svetski dan čokolade

  Svetski dan čokolade se proslavlja od 2009. godine, a ovaj datum je izabran, jer je prema predanju baš 7. jula 1550. godine čokolada konačno stigla u Evropu iz Južne […]