Nešto slatko posle ručka. Nešto slatko za energiju. Nešto slatko za nagradu…Slatkiši su porok kog ne možemo ili ne želimo da se rešimo.
Mnogi su svesni rizika koji preterano konzumiranje rafinisanog šećera nosi – od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti pa čak i do karcinoma.
Brojne studije su pokazale da konzumiranje šećera dovodi do gomilanja takozvane visceralne masnoće koja se nakuplja oko trbuha i oko jetre.
Takođe, nisu problem samo slatkiši. Opasnost se krije i u skrivenim šećerima, na primer, u hlebu i testenini. Ako želite da se rešite šećera, sledite nekoliko saveta nutricioniste Dejvida Steča.
Nemojte ignorirsati deklaraciju
Steč kaže da je važno znati, okvirno bar, koliko šećera pojedemo u toku danu
„Mnogo je skrivenih izvora šećera u raznim proizvodima, a ljudi često ne obraćaju pažnju na sadržaj šećera u hrani, što često može da bude ono što pogoršava vašu žudnju za slatkim“, kaže on.
Zato je važno da čitate deklaracije i razumete šta se smatra visokim udelom šećera, a šta malim.
Prema NHS, hrana koja sadrži 22,5 g na 100 g smatra se hranom sa visokim udelom šećera, dok je hrana sa do pet grama šećera na 100 grama hrana sa niskim udelom šećera.
Hidrirajte se
Sledeći put kada vas uhvati žudnja za slatkim pokušajte da popijete vodu, predlaže nutricionista.
„Iako se voda ne čini tako primamljiva kao krofna koja vas čeka, ponekad su žudnje ustvari rezultat dehidratacije, koje vaše telo manifestuje kroz žudnju“, kaže Steč.
Ako ste i nakon 10 minuta gladni, pojedite nešto od voća ili orašastih plodova.
Vežbajte
Nutricionista kaže da je vežbanje najbolji način da se odmaknete od hrane za kojom žudite, jer oslobađa endorfine zbog kojih se osećate dobro, a oni mogu da pomognu u smanjenju nezdrave žudnje.
„Odlazak u brzu šetnju ili kratko trčanje, šta god želite, samo se pokrenite jer će vam to pomoći da nadmudrite svoju žudnju“, kaže on.
Ako nemate vremena za šetnju, uradite nekoliko trbušnjaka ili čučnjeva.
Pronađite zamenu
Ljudi uglavnom posežu za slatkim nakon obroka, ili popodne kad se dogodi pad energije. Umesto da ignorišete želju za slatkim, pokušajte da pronađete zdraviju zamenu koja će ujedno biti i nutritivno izbalansirana.
Dakle, nešto sa visokim udelom proteina i niskim udelom šećera, nešto što će vas zasititi na duže vreme.
Takođe, bilo bi dobro pripaziti na unos vlakana koja su isto tako korisna, prenosi Večernji.hr.
Postavite sebi ciljeve
Najteže je početi, ali jednom kada se oduprete iskušenju, postaće svaki put sve lakše.
„S vremenom, kako odbacite slatku hranu radi hranjivijih opcija, slatki zalogaji za kojima ste nekada žudeli biće vam manje privlačni.
Nešto slatko posle ručka. Nešto slatko za energiju. Nešto slatko za nagradu…Slatkiši su porok kog ne možemo ili ne želimo da se rešimo.