• Znate li razliku: Šta je ajvar, šta pinđur, a šta malidžano?

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Dok se Balkan i dalje svađa čiji je ajvar „pravi“, stranci i ne znaju po čemu se tačno razlikuje od pinđura ili ljutenice, na primer. A kamoli kad se u igru uključe i zakuska, ćopulu, malidžano…

    Zato je Taste atlas predstavio grafiku na kojoj su se našli tradicionalni namazi od povrća koji se spremaju u zemljama Balkana – sa istaknutim sastojcima za pripremu kako bi se jasno uočile razlike.

    Za početak, ajvar se pravi samo od pečene crvene paprike, piše Nova.rs.

    U ljutenicu, pored paprike, idu paradajz, ljuta papričica i beli luk. Pinđur je „slatka“ verzija ljutenice i pravi se od pečene paprike, paradajza i belog luka.

    Malo manje poznata kod nas je zakuska, rumunski jesenji delikates u teglici, od pečenog plavog patlidžana, pečene paprike, belog luka i kuvanog paradajza.

    Ćopulu je varijacija na temu, pošto u njega ide pečeni plavi patlidžan, pečena crvena paprika, pečeni paradajz i beli luk.

    Malidžano je jedini u kojem ne preovlađuje crvena boja paprike. Karakterističan je za Severnu Makedoniju i u njemu se miksaju pečeni plavi patlidžan, pečena zelena paprika, beli luk i senf.

    Dok se Balkan i dalje svađa čiji je ajvar „pravi“, stranci i ne znaju po čemu se tačno razlikuje od pinđura ili ljutenice, na primer. A kamoli kad se u igru uključe i zakuska, ćopulu, malidžano…

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Zanimljivosti

    Kako prepoznati da li je med pravi?

    Pravi med je jedan od najzdravijih prirodnih proizvoda, poznat po brojnim zdravstvenim koristima, od jačanja imuniteta do poboljšanja kvaliteta sna. Međutim, tržište je preplavljeno različitim […]

    Naučnici otkrili koje su najpametnije rase pasa

    U životinjskom carstvu, veliki mozak je generalno povezan sa većom inteligencijom. Nova studija naučnika iz Francuske, međutim, pokazuje da to zapravo nije tačno kada su psi u […]