• Devojčice sve ranije postaju seksualno aktivne

  Iako nisu psihofizički zrele, dešava se da devojčice još u osmom razredu ostaju u drugom stanju.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Devojčice sve ranije postaju seksualno aktivne
  Foto: Pixabay

  Kod mnogih devojaka tog uzrasta mesečni ciklus nije ustaljen, te one ni ne posumnjaju na trudnoću i ona se otkrije tek kada više nije moguć abortus. Juvenilni ginekolog u Domu zdravlja „Novi Sad” dr Sanja Tončić kaže nam da kod nje najčešće dolaze pacijentkinje koje imaju između 14 i 25 godina.

  – Dolaze nam uglavnom zbog neurednog ciklusa, ili ako je on obilan i bolan, zbog povećanog sekreta. Nekada ih kod nas uputi i dermatolog zbog akni ili pojačane maljavosti, pa im tada radimo hormonske analize i ultrazvuk, a nekada se zbog neurednog ciklusa proverava i štitna žlezda. Devojčice najčešće dođu na prvi pregled sa majkom. U svakom slučaju, dnevno imamo od 15 do 20 pacijentkinja, a 80 odsto njih su seksualno aktivne, ispričala nam je dr Tončić.

  Doktorka Tončić nam otkriva i da devojke nekada dođu s partnerom, što je dobro, jer onda zajedno mogu da pričaju o zaštiti. Devojke se uključuju i u radionice o prevenciji maloletničke trudnoće.

  – Imali smo slučaj devojčice iz osmog razreda koja je imala blizanačku trudnoću, navodi dr Tončić.

  – Dešava se da misle da imaju neuredan ciklus. Jedna devojka se, recimo, žalila na bol ispod rebara, a to su bili pokreti bebe. Kada dođu nakon desete nedelje, tada više ne može ni abortus da se radi.

  Veliki broj ovih devojaka ima hlamidiju, koja u krajnjem može da bude uzročnik neplodnosti. Nekada se na pregledu ustanovi da imaju i predkancerogene lezije. Nekad se otkriju ciste, a nekada i HPV. A ukoliko imaju infekciju, mogu da je prenesu partneru, i zato je dobro kada kod juvenilnog ginekologa dolaze u paru, jer im valja objasniti da ne treba da imaju odnose tokom lečenja.

  – Mi im savetujemo da sačekaju da prođe pubertet, jer im ni karlica nije razvijena. One nisu osvestile odgovornost i ne razmišljaju ni o kondomu. Ili posežu za pilulom „za dan posle”, koja mora da se uzme najkasnije 72 sata nakon odnosa, ali ne sme da se uzme ponovo u narednih šest meseci. Ne znaju ni da prekid odnosa nije bezbedna metoda koja će ih zaštiti od trudnoće, navela je dr Tončić.

  Devojčice saznanje o trudnoći uglavnom jako potrese. To je teška situacija za celu porodicu, te nekada mora da se uključi i psiholog. Na kraju, praksa je pokazala da najčešće tu neželjenu decu odgajaju babe i dede, jer mlađani partner, otac, vrlo brzo nestane iz života svoje devojke.

  – Svakog drugog meseca utvrdim maloletničku trudnoću, kaže dr Tončić.

  – Ipak, mi smo pre svega preventivni centar i bavimo se savetodavnim radom, a devojke znaju da cene posvećenost i kasnije redovno dolaze na kontrole.

   

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Rešavanje problema prekomernog znojenja o trošku RFZO-a moguće jedino na Institutu za plućne bolesti Vojvodine

  Iako nam je zima „pokucala“ na vrata, pojedini građani i na ovim nižim temperaturama imaju problem sa prekomernim znojenjem pojedinih delova tela. Ohrabrujuća vest za sve njih je da se ta neprijatna pojava, uspešno rešava u Institutu za plućne bolesti Vojvodine, koji je jedina državna ustanova u regionu, u kojoj se rade besplatne operacije, o trošku RFZO-a. Intervencija traje pola sata, a pacijenti se otpuštaju iz bolnice istog dana, sa trajno otklonjenim problemom.