• Institut Batut: Učinite prazničnu trpezu zdravijom, pojedite i svežu salatu

  Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ preporučio je u objavi povodom ishrane u vreme praznika da se uz masnu hranu koja se tada konzumira dodaju sveže salate i da glavne obroke ne treba čekati „praznog stomaka“.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Institut Batut: Učinite prazničnu trpezu zdravijom, pojedite i svežu salatu
  Foto: Unsplash

  Kako se navodi, prazničnu trpezu obično čini jaka hrana bazirana na pečenju, rolatima, salatama sa majonezom ili pavlakom, kolačima sa čokoladom a često je prisutan i alkohol.

  „Ne možemo očekivati da na prazničnoj trpezi svinjsko meso zameni manje masno pileće meso ili da salate sa majonezom ili pavlakom zamene sezonske salate. Ipak, i ova hrana može da se nađe na trpezi uz hranu koja je tradicionalno zastupljena. Uz salatu sa majonezom možemo pojesti i zelenu salatu, a pored čokoladnih kolača možemo pojesti i one sa voćem i na taj način možemo učiniti prazničnu trpezu malo zdravijom“, navodi se u saopštenju.

  Ističe se da je greška praznični ručak ili večeru čekati „praznog stomaka“, jer ako se preskoče doručak i ručak, čovek je gladan i sigurno neće biti umeren u ishrani.

  „Umesto da odaberemo manje količine nekoliko jela, mi ćemo se prejesti i naredni dan ćemo dočekati sa osećajem težine i nadutosti u stomaku“, dodaje se u saopštenju i ističe da praznični period ne bi trebalo da bude izgovor za neumerenost u ishrani.

  Navodi se da zimski period sa sobom nosi brojne izazove, jer je u tom periodu smanjena fizička aktivnost, manji je unos svežeg voća i povrća, a obroci su često kaloričniji.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Sve više alergija zbog toplog vremena

  Toplije vreme u februaru i ranije cvetanje drveća doveli su ove godine do rane sezone alergija, dok broj ljudi koji imaju probleme sa ovim oboljenjima stalno raste, rekli su alergolozi Mirjana […]

  Zašto je prirodni porođaj bolji od carskog reza

  Buduća mama koja prvi put donosi bebu na svet ne zna šta je sve očekuje, nekada se i plaši, ali ima i mnoga pitanja i dileme. Da li epiduralna anestezija pomaže ili odmaže? Kada se akušer […]

  Koje su sve analize potrebne za vantelesnu oplodnju

  Vantelesna oplodnja (VTO), odnosno biomedicinski potpomognuto oplođenje o trošku države prošle godine u Srbiji obavljeno je u oko 11.000 postupaka. Parovi koji planiraju potomstvo i žele da se […]