Istraživanje: Manje šećera u ishrani beba znači bolji temelj za zdravlje
Novo istraživanje je pokazalo da smanjenje količine šećera koji deca unose u organizam u prvih 1.000 dana života ih mogu zaštititi od dijabetesa i visokog krvnog pritiska u odraslom dobu.
Ovo istraživanje fokusirano je na zdravu ishranu u prvih 1.000 dana života svake bebe jer one pre svega apsorbuju hranjive materije od svojih majki, a zatim prelaze na ishranu za novorođenčad.
Naučnici su otkrili da je ograničavanje unosa šećera u navedenom dobu povezano sa padom stope dijabetesa tipa 2 u srednjem dobu za 35 odsto i padom stope visokog krvnog pritiska za 20 odsto.
Tadeja Grančer sa Univerziteta Južne Kalifornije u Los Anđelesu rekla je da je dokazano da konzumiranje manje količine šećera u ranom detinjstvu značajno smanjuje rizik od dijabetesa i hipertenzije čak i decenijama kasnije, te odlaže i njihovu pojavu.
Naučnici su se fokusirali na prirodni eksperiment u Velikoj Britaniji kada se 1953. godine završila decenija ograničavanja šećera i slatkiša. Nakon ukidanja ograničenja potrošnja šećera se udvostručila sa 40 grama na 80 grama dnevno.
Istraživači su koristili poređenje zdravlja 38.000 osoba koje su rođene pre perioda ograničavanja unosa šećera i 22.000 osoba rođenih ubrzo nakon toga. Rezultati istraživanja pokazali su da su stope dijabetesa i visokog krvnog pritiska bile mnogo niže kod onih osoba koje su začete i napunile dve godine u periodu tokom ograničavanja šećera.
Preporučene doze šećera za odrasle osobe tokom dana je oko 30 grama ili sedam kocki šećera, a za decu mlađu od četiri godine nema ograničenja. Njima se savetuje da izbegavaju zaslađena pića i hranu sa dodatim šećerom.
Profesor Kit Godfri sa Univerziteta u Sauthemptonu rekao je da je reč o jasnim dokazima koji potvrđuju da je smanjenje konzumiranja šećera u ranom dobu zaista efikasno kao preventiva za odraslo doba.