• Njihov posao nije samo da „uspavaju i probude pacijente“ – šta sve rade anesteziolozi

  Mnogima je prva asocijacija na operaciju – hirurg. Međutim, život pacijenta tokom intervencije ne zavisi samo od njega, već i anesteziologa. A njihov posao nije samo da uspavaju i probude pacijenta posle operacije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Njihov posao nije samo da „uspavaju i probude pacijente“ – šta sve rade anesteziolozi
  Foto: Pixabay

  Zahvaljujući aneteziolozima imamo i najviše šanse da preživimo u kritičnim situacijama. Bez njih nema nijedne operacije, a ni mnogih drugih procedura. A nema ih dovoljno.

  Prisustvo anesteziologa je standard tokom izvođenja nekih endoskopskih, dijagnostičkih procedura, u terapiji bola, prilikom reanimacija, i gotovo da nema oblasti gde svoju ulogu nema anesteziolog.

  Profesor Predrag Stevanović, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno lečenje u Kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović”, rekao je da „anestezija radi u svim oblastima medicine, i da nema nijedne kliničke grane koja može sve da uradi bez pomoći anesteziologije“.

  Dodao je da je među tim granama ginekologija, zatim da su tu dijagnostičke procedure na magnetnoj rezonanci, skeneru, da je anesteziologija važna u kardiologiji, u stomatologiji…

  „Posao je i preoperativna priprema i postoperativno lečenje kritično obolelih, onih najtežih pacijenata, i to je posao u jedinici intenzivnog lečenja. Od skora smo uspeli da kao Katedra napravimo i subspecijalizaciju iz intenzivne medicine, ali mi anesteziolozi to radimo od kako znamo za sebe“, rekao je profesor, i dodao da je anesteziologija jedna od najmlađih kliničkih medicinskih grana koja se jako brzo razvija.

  Ističe da anesteziologa nema dovoljno.

  „Anesteziologija je možda teška zbog pritiska koji pravi na onoga ko to radi. To su poslovi koji zahtevaju brzu odluku, široko znanje, i nema mnogo razmišljanja, zato je teško, i imam utisak da poslednjih godina nešto više mladih kolega uzima anesteziologiju“, ispričao je profesor Stevanović.

  Predstavio je i novu stručnu knjigu Anesteziologija na kojoj je radilo 177 autora iz cele Srbije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Budućnost medicine: Da li će roboti zameniti hirurge

  Minimalna invazivna hirurgija je zlatni standard hirurgije, kažu lekari, a njena budućnost je robotska hirurgija. Više od 500 stručnjaka iz celog sveta okupili su se u Nišu na drugom kongresu […]

  Do 2045. godine jedna od devet osoba imaće dijabetes

  U Srbiji zvanično 773.000 ljudi boluje od dijabetesa, u Beogradu je 2020. godine registrovano 80.082 osobe, dok procenat nedijagnostikovanih slučajeva iznosi 39,3 odsto, pokazuje poslednje […]