• Od danas dostupna digitalna platfotma o broju vakcinisane dece protiv HPV

  Na sajtu Ministarstva zdravlja od danas će biti dostupne informacije o broju vakcinisanih dečaka i devojčica protiv humanog papiloma virusa (HPV) po domovima zdravlja u Srbiji, najavljeno je danas na konferenciji posvećenoj prevenciji raka grlića materice i poručeno da je potrebno dodatno raditi na podizanju svesti o značaju vakcine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Od danas dostupna digitalna platfotma o broju vakcinisane dece protiv HPV
  Foto: Pixabay

  Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Goran Makunčević rekao je da ce na sajtu Ministarstva zdravlja biti dostupan podatak o obuhvatu HPV imunizacijom dečaka i devojčica uzrasta 9-19 godina i to po regionima i domovima zdravlja preko aplikacije koja je razvijena za ovu namenu.

  Dodao je da je publikovanjem ovakve digitalne mape, Srbija postala prva zemlja u regionu koja će imati ovakav vid praćenja imunizacije, odnosno u svakom momentu znaće se broj vakcinisane dece po polu, uzrastu i broju primljenih doza. Naveo je da će podaci biti objavljeni na portalu Ministarstva zdravlja, biti u potpunosti anonimni, a ažuriraće se na nedeljnom nivou.

  „Time će se naš zdravstveni sistem pridružiti zemljama u Evropi koje su ovaj sistem razvili prethodnih godina. Na ovaj način, u realnom vremenu, znaćemo koliki je obuhvat vakcinacijom protiv HPV-a u Srbiji i to po regionu i zdravstvenoj ustanovi.

  Samim tim imaćemo informaciju gde je ovaj vid prevencije uspešan, a gde manje uspešan. Na osnovu tih podataka moći ćemo da uvedemo korektivne mere u podizanju obuhvata“, rekao je on. Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić podsetila je od juna 2022. godine obezbeđena vakcina protiv HPV o trošku RFZO i započet proces HPV imunizacije školske dece.

  HPV vakcina je prvi preventivni inovativni lek koji je država obezbedila o trošku osiguranja. Radi se o devetovalentnoj vakcini, cena jedne doze je 14.000 dinara, a u zavisnosti od uzrasta prima se u dve ili tri doze. Dakle, ne radi se o jeftinoj vakcini“, rekla je Radojević Škodrić. Ona je navela da je Svetska zdravstvena organizacija proglasila tu vakcinu za najbezbedniju i dodala da je od kada je uvedena besplatno vakcinu primilo samo pet odsto dečaka i devojčica.

  „To je apsolutno nedovoljno i tim rezultatom nismo zadovoljni“, rekla je ona. Radojević Škodrić je navela da je u planu da se uvede HPV tipizacija za žene uzrasta od 35 do 60 godina, a to znači da che da se rade pregledi kako bi se odredilo da li pacijentkinja ima onkogeni HPV. „Kada se otkrije onkogeni HPV, ta žena je kandidat za češće preventivne preglede, a samim tim to će značiti i da postoji mogućnost da se na vreme dijagnostikuje eventualna pojava karcinom grlića materice“, rekla je ona.

  Direktorka Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović podsetila je da je od juna 2022. godine do sada vakcinom protiv HPV vakcinisano oko 32.000 dečaka i devojčica uzrasta od 9 do 19 godina. Ona je dodala da karcinom grlića materice može da se spreči redovnim ginekološkim pregledima i da treba raditi na podizanju svesti žena o važnosti prevencije.

  Predstavnica Udruženja „Progovori“ Nevena Ilić, koja je pre tri godine obolela od raka grlića materice, navela je da treba stalno govoriti koliko je važno odlaziti na redovne preglede i isticati značaj vakcinacije dece.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje