• Ponovo pokrenut program transplatacije rožnjače, jedna odluka može da promeni nečiji život

  Posle više od dve decenije, na Vojnomedicinskoj akademiji nastavlja se program transplantacije rožnjače. U novembru prošle godine uradili su dve, a početkom ove još dve.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ponovo pokrenut program transplatacije rožnjače, jedna odluka može da promeni nečiji život
  Foto: Pixabay

  Jedno DA vratilo je vid Srećku Pašiću, a od operacije je prošlo tri meseca. Kaže da je već posle dva meseca od operacije postao dovoljno samostalan da je mogao sam da dođe u Beograd.

  „Unazad par meseci smo uradili 4 uspešne transplantacije rožnjače. Pacijenti su dobro, trenutno su na nekom režimu kućnog lečenja, dolaze sami na postoperativne kontrole“, kaže načelnik Klinike za očne bolesti na VMA pukovnik prof. dr Mirko Resan.

  Donor može biti preminula osoba ili osoba kod koje je konstatovana moždana smrt, ali u oba slučaja potrebna je saglasnost porodice. Sama operacija ne traje dugo – do sat i po, radi se u opštoj ansteziji, i prethode joj različite pripreme.

  „To podrazumeva da se kreira kalem sa donorskog tkiva, i taj kalem se prebacuje na primaoca odnosno na osobu koja je obolela od nekog očnog oboljenja“, objašnjava doktor Resan.

  Kalem rožnjače može da se čuva u posebnoj tečnosti u Očnoj banci i do 14 dana.

  „Cilj nam je da nam se što više povećava broj donora, da imamo što više uzetih kalema, tako da je jako bitno raditi na podizanju svesti o donorstvu“, ističe načelnik Klinike za očne bolesti na VMA.

  Svakom od nas, u trenutku, može da se promeni život, i da postane ili potencijalni primalac ili potencijalni davalac organa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Pad broja obolelih od gripa i prehlade

  Broj obolelih od oboljenja sličnih gripu ove nedelje je u odnosu na prethodnu pao za 12 odsto, saopštio je Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović […]

  Sve više alergija zbog toplog vremena

  Toplije vreme u februaru i ranije cvetanje drveća doveli su ove godine do rane sezone alergija, dok broj ljudi koji imaju probleme sa ovim oboljenjima stalno raste, rekli su alergolozi Mirjana […]