• SZO: Žene imaju više zdravstvenih problema zbog alkohola, čak i kad manje piju

  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlade da uzmu u obzir pol pri razvoju politika o konzumaciji alkohola.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  SZO: Žene imaju više zdravstvenih problema zbog alkohola, čak i kad manje piju
  Foto: Unsplash

  SZO je upozorila da marketing te industrije sve više cilja žene koje su pak suočene s većim zdravstvenim rizicima od muškaraca i od manje količine alkohola.

  Agencija UN-a sa sedištem u Ženevi saopštila je da postoje dokazi da su muškarci, žene i manjinske grupe različito pogođeni štetama povezanim s alkoholom i da je industrija prilagodila svoj marketing tako da cilja na različite polove.

  „Politike kontrole alkohola ostaju uglavnom rodno slepe“, kaže SZO i poziva vlade da uzmu u obzir pol pri osmišljavanju mera kontrole.

  Industrija se sve više koristi rodnim pristupima kako bi privukla potrošače, ističe SZO, dodajući da je od ključne važnosti držati korak s ovim promenjivim marketinškim taktikama.

  Nakon uspeha u borbi protiv uticaja drugih proizvoda, poput cigareta, na javno zdravlje, SZO sve više usmerava pažnju na rešavanje pitanja štetnosti alkohola.

  Svetska zdravstvena organizacija ističe studije koje su otkrile da industrija sve više cilja žene – od pakovanja do reklama koje naglašavaju aspekte feminizma ili ženska prijateljstva. Muškarci se takođe ciljaju marketingom kojim se naglašavaju tradicionalne ideje o muškosti i izloženi su većem riziku od opijanja, razvoja problema s alkoholom i agresivnog ili rizičnog ponašanja, istakla je SZO.

  Međutim, žene trpe veće štete pri konzumaciji manje količine alkohola. LGBTQ+ zajednica takođe se suočava s različitim štetama, često konzumira više alkohola i ima više problema sa zavisnošću nego hetroseksualne osobe, dok su nasleđe kolonijalizma i ekonomska marginalizacija takođe doveli domorodačke narode u povećani rizik, rekla je SZO.

  Ta organizacija ističe da je konzumacija alkohola uzročni faktor za više od 200 bolesti i povreda, uključivo i neke vrste raka, cirozu jetre i kardiovaskularne bolesti.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp

  Tagovi:

 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Zdravlje

  Budućnost medicine: Da li će roboti zameniti hirurge

  Minimalna invazivna hirurgija je zlatni standard hirurgije, kažu lekari, a njena budućnost je robotska hirurgija. Više od 500 stručnjaka iz celog sveta okupili su se u Nišu na drugom kongresu […]

  Do 2045. godine jedna od devet osoba imaće dijabetes

  U Srbiji zvanično 773.000 ljudi boluje od dijabetesa, u Beogradu je 2020. godine registrovano 80.082 osobe, dok procenat nedijagnostikovanih slučajeva iznosi 39,3 odsto, pokazuje poslednje […]