• Predpraznična recepcija u ambasadi Slovačke republike u Beogradu

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Pročitajte tekst na slovačkom jeziku.

    Decembarska recepcija u ambasadi Slovačke republike na Novom Beogradu je već tradicionalna prilika, kada predstavnici Vlade Slovačke republike, razne organizacije i dijaspore počinju zajedno da uživaju u čarima poslednjeg ovogodišnjeg meseca i bližećih se praznika.

    Susreću se s ciljem, kako bi proslavili ove praznike mira i tišine, kako bi govorili o problemima, o tome šta planiraju sledeće godine, o tome šta im je uspelo, da sumiraju i kako bi se bolje upoznali. Kako je u govoru navela okupljenim gostima ambasadorka SR u Srbiji Dagmar Repček, 2016.godina je bila godina slovačkog precedavanja Saveta EU, za vreme kojeg je Srbija otvorila dva poglavlja pristupanja, a polovinom decembra je imala ambicije za dalje pregovore. Reforme koje je Vlada uvela u praksi se u značnoj meri tiču i života slovačke nacionalne manjine u Srbiji. „Nismo slepi i gluvi ka problemima, sa kojima se u vašoj okolini borite svakodnevno, ali uveravam vas, da ćemo o tome govoriti otvoreno sa predstavnicima države Republike Srbije, da li na lokalnom, regionalnom ili celodržavnom nivou, u svakoj prilici,‟ rekla je D. Repček, i ukazala na činjenicu da će lično u periodu u kome se pripremaju novi zakoni o Nacionalnim savetima, i ceo niz novih zakona koja proizilaze iz 23. poglavlja  koja će imati uticaj na život nacionalnih manjina u Srbiji. Zato je poželjno da se  stane na stranu medjusobne razlike i održavati tu konzistentnost.

    Ovu predprazničnu recepciju posetio je i  Jan Varšo predsednik Kancelarije za Slovake koji žive u dijaspori. Pored mnogih predstavnika raznih organizacija na susret su došli I predstavnici Mesnog odbora Matice Slovačke u Vojlovici, kao I vojlovački sveštenik Branislav Kulik sa suprugom. Posle oficijalnog dela sledilo je druženje i osveženje koje tradicionalno pripremaju predstavnici  ambasade SR  u Beogradu. Gostima su ponudjena tradicionalna jela koja se u Slovačkoj pripremaju za Božić.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija