• Sve manje interesanata za kulturu, ali društvo ipak opstaje do danas

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info

    Kulturni život Slovaka u Hajdučici vezuje se upravo za Slovačko kulturno – umetničko društvo Bratstvo kroz koje je prošlo mnogo  generacija. Ova godina u društvu protekla je u znaku proslave 40 godina postojanja.

    Možda neko misli da je 40 godina za jedno društvo malo, ali u ovakvoj više nacionalnoj sredini svaku godinu treba poštovati. I u Hajdučici se govori, da je lako biti Slovak u velikoj sredini, a teže u manjoj. Godine su teške, sve manje je Slovaka na ovom podneblju. Zato je svaki član dobrodošao i poštovan u ovom društvu. Svi se trude da očuvaju društvo od zaborava. Zbog toga se dešava, da se u društvo uključuju i ljudi drugih nacionalnosti kako bi pomogli prilikom raznih aktivnosti, akcija, bez obzira da li je reč o pozorišnom, folklornom ili pevačkom nastupu. Za sve protekle decenije  u društvu se izmenjalo više generacija koje su imale veliko srce za amaterstvo i s radošću mu se posvećivale. Prva folklorna grupa okupila se krajem 1978.godine prilikom pripreme za snimanje emisije Znanje – imanje, koje se snimalo sledeće godine u Hajdučici. Društvo je bilo osnovano 1979.godine pod nazivom Bratstvo i jedinstvo. Zbog neinteresovanja i mnogih finansijskih poteškoća društvo je u svojoj istoriji imalo i nekoliko prekida, ali bez obzira na to opet su se sastajali i sa velikim entuzijazmom  nastavili sa radom na očuvanju običaja, tradicije ali uglavnom slovačkih narodnih pesama i igara. Društvo je 2005.godine posle pause opet registrovano ali ovog puta u naziv Bratstvo. Veliku pažnju posvećuju uglavnom obradi običaja, s obzirom da  imaju izmešan kolektiv. Godinu 2004. pamte po srebrnoj plaketi koju su osvojili na Folklornom festivalu Tancuj, tancuj u Gložanima za koreografiju Mejački. Upravo ovaj običaj bio je inspiracija za gala koncert  na Slovačkim narodnim svečanostima u Bačkom Petrovcu. KUD „Bratstvo” ima mnoge nastupe kako na domaćem terenu tako I u inostranstvu. U društvu pored ostalih sekcija aktivna je I ženska pevačka grupa koja rado peva na svakom nastupu. Pored toga imaju I odlične soliste koji ponosno prezentuju slovačke narodne pesme. Kulturno umetničko društvo Bratstvo, 2009.godine po prvi put se pokazalo kao odličan organizator Folklornog festivala Tancuj, tancuj I tako ispunilo svoju ulogu sa pozitivnim kritikama, iako je malo seoce. Članovi ovog neumornog društva krajem oktobra priredili su bogat kulturno umetnički program I tako proslavili svoj jubilej. Na ovu proslavu pozvali su veliki broj gostiju koji su se  takodje uključili u program. Svojim pevanjem I  igrom predstavili su se I članovi SKPD „Detvan” iz Vojlovice I tako podržali ovaj značajan jubilej. 

    Najveća zahvalnost pridaje se svim članovima I rukovodiocima koji su za vreme 40 godina svojim aktivnostima I učešćem  pomagali razvoju I očuvanju tradicije slovačkog društva. A ovoj zahvalnosti I još jedna želja da se svi u društvu trude mladjoj generaciji da prenesu ljubav ka ovom društvu njihovih predaka, kao znanje da poruka naših očeva je I nadalje živa I traje do danas.

    Kulturni život Slovaka u Hajdučici vezuje se upravo za Slovačko kulturno – umetničko društvo Bratstvo kroz koje je prošlo mnogo  generacija. Ova godina u društvu protekla je u znaku proslave 40 godina postojanja.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Srbija