• Đorđe Racić: Putovanje od Pančeva do Sjedinjenih Američkih Država kroz atletiku i studije

  Mlad i ambiciozan Đorđe Racić iz Pančeva, hrabro je krenuo ka ostvarivanju svojih snova studirajući i trenirajući u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegova neobična avantura počela je 2020. godine, kada je odlučio da se upusti u novu životnu fazu, napuštajući svet triatlona u Srbiji i prelazeći na atletiku.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Đorđe Racić: Putovanje od Pančeva do Sjedinjenih Američkih Država kroz atletiku i studije
  Foto: Privatna arhiva

  Kako je Đorđe rekao za 013info, odluka da studira u SAD-u nije bila nepromišljena. Želeo je da iskusi studentski život u Americi i prođe kroz promene koje donosi prelazak sa triatlona na atletiku. Nakon tri godine u Gimnaziji “Uroš Predić”, odlučio je da završi četvrtu godinu srednje škole u SAD-u. Upisao je prvo “Barton County Community College” u Kanzasu, a zatim je prešao na “Columbia College” u Južnoj Karolini, gde trenutno studira kompjutersku nauku.

  Svoje školovanje u inostranstvu doživljavam kao priliku za sticanje nove perspektive i ukusa studentskog života u različitom društvu. Iskreno, ne mogu zamisliti gde bih bio danas da nisam doneo ovu odluku, kaže Đorđe.

  Uprkos haotičnom rasporedu u Južnoj Karolini, gde se treninzi odvijaju rano ujutru, a popodnevni treninzi i obaveze kao tutora kompjuterskih nauka i matematike na univerzitetu ispunjavaju njegov dan, Đorđe uspeva da održi balans između studija i društvenog života. Sa svojim prijateljima putuje do plaže, proslavlja praznike i kako kaže, svi oni čine jedni druge boljim osobama. 

  Foto: Privatna arhiva

  Posebno istaknut događaj u Đorđevom atletskom putovanju bio je “California International Marathon” održan u decembru 2023. godine, u Sakramentu, u Kaliforniji. To je bila njegova 40. godišnjica. Učestvovalo je oko 12.000 trkača od kojih je 100 bilo izabrano za državno univerzitetsko takmičenje. Đorđe, zajedno sa svojim timom, zaslužio je sedam startnih brojeva za ovo prestižno takmičenje.

  Svi smo dali svoj maksimum, a šestomesečni trud se isplatio. Lično sam oduševljen rezultatom, a posebno ponosan na timski duh koji smo pokazali, izjavljuje Đorđe i dodaje:

  – Znao sam da ako hoću da istrčim solidno vreme, moram da budem skoncentrisan i da pratim plan koji sam izradio sa mojim timom i trenerom, Džastinom Bišopom.

  Dok je živeo u Pančevu, Đorđe je trenirao u PATRIK-u. Četiri godine provedene u ovom klubu i trener Ljudmila Medan, obeležile su Đorđev atletski i akademski razvoj.

  Rad sa Ljudmilom me je istinski pripremio za moje atletske i akademske izazove u SAD-u. Nosim samo najbolje uspomene sa naših treninga, navodi Đorđe, zahvalan na podršci koju je dobio u svom putovanju od PATRIK-a do Amerike.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo