• Edukacija i podsticanje kreativnosti mladih u Pančevu

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Dom omladine Pančevo otvorio je svoja vrata za medije i sugrađane u subotu, 7. maja, kada je održan INFO dan u dvorištu Doma omladine, u želji da se svi zaintersovani za edukativne sadržaje bolje upoznaju sa programima, kursevima i školama koje ova kulturna ustanova nudi.

  Direktorka Doma omladine, Marija Jević,skrenula je pažnju na tri nova programa – kurs kaligrafije, karikature i Foto klub koji su nedovano počeli sa realizacijom, a za koje vlada vrlo veliko interesovanje.

  „Trenutno je u realizaciji kurs kaligrafije, gde je kapacitet popunjen. Iznenadilo me je interesovanje mladih, jer se od broja prijavljenih, oko dve trećine ispod 30 godina starosti. U okviru ovog programa smo uspeli da formiramo tri grupe. On podrazumeva jedan tečaj sa stalnim sastavom učesnika i trajaće tri meseca“, rekla je Marija Jević i istakla da je ovaj program jedinstven jer ga nema u okolnim gradovima, pa se u grupama osim Pančevaca nalaze i polaznici koji dolaze iz Beograda i Kovina.

  „Što se tiče Foto kluba i kursa karikature, oni su takođe procesu ralizacije. Kurs karikature će trajati tri meseca i on se realizuje u saradnji Doma omladine i Domova kulture po naseljenim mestima. Takođe planiramo i letnju školu karikature u Pančevu”, rekla je direktora i pozvala svu decu, i mlade koji žele da se oprobaju u iscrtavanju karikatura, kao i radu u Foto klubu da dođu i priključe se ovim programima.

  Kaligrafija – likovno, tehnička, duhovna disciplina

   

   

  Trenutno je kurs za koji je zavladalo najveće interesovanje – kurs kaligrafije koje vodi prof. Željko Komosar. Kurs je namenjen svima od 17 godina pa naviše. Polaznici su formirani u tri grupe. Dve za polaznike od 17 do 30 godina i jedna za polaznike starije od 30 godina. Kurs se održava subotom i nedeljom, i kao i svi programi, besplatan je za sve polaznike.

  „Vrlo je dragoceno što je napravljena ova varijanta kursa kaligrafije, što potvrđuje veliko interesovanje polaznika. Na ovom kursu za tri meseca, polaznici mogu da nauče dva pisma i da se donekle informišu o kaligrafiji”, rekao je prof. Komosar i dodao:

  „Sama činjenica da je kalgrafija nešto što iziskuje ozbiljan i temeljan rad. Sama informacija je jedno, ali da bi rad urodio plodom potrebno je više vremena.”

  Profesor Komosar je objasnio da je kaligrafija jedna likovno, tehnička, duhovna disciplina i da svaki čovek želi da se na neki način oproba u tom segmentu. „Kaligrafija je estetizacija pisma. Svi mi znamo simbole, ali svi žele da lepo ispisuju i da imaju lep rukopis. Pisaljke nikada neće izaći iz upotrebe, dok je sveta u veka”, zaključio je on.

  Fotografija kao način kreativnog izražavanja

   

   

  Među novim, besplatnim programima Doma omladine nalazi se Foto klub koji vodi fotoreporter i urednik fotografije portala 013info, Aleksandar Stojković. Foto klub je počeo sa radom pre dva meseca i prvenstveno je zamišljen kao program za učenike sedmog i osmog razreda osnovnih škola. Usled interesovanja đaka srednjih škola, kurs sada mogu da pohađaju i svi srednjoškolci koji žele da nauče nešto više o fotografiji.

  „Ideja je da ovaj kurs provede decu kroz fotografiju u kreativnom smislu. Kao i na svakom početku, bitno je da se ustanove neki opšti termini, ali se kasnije prelazi na kreativan rad. Više pažnje obraćamo na ono šta ćemo da kažemo fotografijom nego na njene same tehničke karakteristike. Ovi mladi ljudi su dokumentaristi svog vremena. Za dvadeset godina, neki novi klinci će, gledajući njihove fotografije, shvatati u kakvom smo mi to vremenu živeli. Stoga, hajde da im pomognemo da kad to rade, rade to kako treba“, rekao je Aleksandar Stojković.

  On je istakao da ima dosta talentovane dece, ali da generalno postoji problem da mnogi misle da znaju dovoljno o fotografiji.

  „Pozivam sve zainteresovane da dođu u Foto klub da se druže sa nama, da uče. Mi ovde radimo lepe i kreativne stvari i planiramo da u nekom narednom periodu organizujemo i učestvujemo na izložbama”, rekao je koordinator Foto kluba Aleksandar Stojković. 

  Radionice Foto kluba se održavaju petkom od 18h i nedeljom od 19h.

  Karikatura kao vežba kreativno razmišljanja

   

   

  Program koji ove godine posvećen najmlađima je kurs karikature koji vodi karikaturista i ilustrator, Nikola Dragaš. Ovaj program je organizovan u saradnji Doma omladine Pančevo i domova kulture u naseljenim mestima, i predviđen je da traje tri meseca. Do sada su održane radionice u Jabuci, Kačarevu, Pančevu, a naredne dve će se održati u Dolovu i Banatskom Brestovcu. Radionice karikature se održavaju u susret Festivalu humora i satire „Žaoka” u Kačarevu, kada će biti raspisan konkurs i za crteže u ovoj oblasti. Nikola Dragaš je o radu sa decom rekao:

  „Iako ima puno talentovane dece, više volim da radim sa decom koja se do sada nisu oprobala u crtanju. Imam taj neki sistem vežbe kreativnog razmišljanja, gde oni crtaju na osnovu oblika koje vide, gde ih „teram” da kreativno razmišljaju, da im se na neki način raspali mašta.”

  Nakon kursa završetka kursa, u planu je i letnja škola karikature koja će biti namenja deci od četvrtog razreda osnovnih škola pa naviše. Svi programi koji se bave karikaturom su takođe besplatni.

  Osim novih programa, u Domu omladine već trideset godina postoji i Škola crtanja, koja je namenjena ne samo onima koji se spremaju za prijemne ispite za akademije, već i ljudima koji bi rekreativno da se bave crtanjem i koji žele da nauče neke osnove u ovoj oblasti i da unaprede svoje crtačke veštine. Škola crtanja održava se svakog utorka, srede i četvrtka od 17 do 20 sati.

  Sve potrebne informacije, o načinu na koji možete da se uključite u bilo koji od programa Doma, možete naći na sajtu Doma omladine Pančevo i zvaničnoj  Facebook stranici.

  M. M. Veličković

  Dom omladine Pančevo otvorio je svoja vrata za medije i sugrađane u subotu, 7. maja, kada je održan INFO dan u dvorištu Doma omladine, u želji da se svi zaintersovani za edukativne sadržaje bolje upoznaju sa programima, kursevima i školama koje ova kulturna ustanova nudi.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  Meštani Bavaništa protiv prodaje šume na obodu sela

  Meštani Bavaništa protive se prodaji šume na 42 hektara, koja se nalazi na obodu njihovog sela, jer strahuju da bi novi vlasnik mogao da je poseče, pa bi oni ostali bez korisne zaštite od vetra, […]