• Godišnjica NATO bombardovanja – Pančevo gađano 24 puta (VIDEO)

  NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine, a posle 20 sati na Pančevo su pale prve bombe.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Godišnjica NATO bombardovanja – Pančevo gađano 24 puta (VIDEO)

  Akcija je trajala 78 dana i odnela je više od 2.500 života.

  Pančevo je 1999. gađano 24 puta sa šezdesetak projektila. Od prvog dana gađane su Fabrika aviona Utva, vojna baza u okolini Kačareva i Kasarna 5000.

  U napadu 4. aprila pogođena je Energana u Rafineriji i tada su poginuli radnici ove fabrike Dejan Bojković, Duško Bogosavljev i Mirko Dmitrović. Nedelju dana kasnije gađana su i skladišna postrojenja Rafinerije.

  U blizini Starčeva, 1. juna 1999. poginuli su general pukovnik pilot Ljubiša Veličković, pukovnik Božidar Pejčić i major Svetomir Trifunović.

  U noći između 15. i 16. aprila pogođene su Petrohemija i Azotara. U operaciji meta su bili rezervoari amonijaka i vinil-hlorid monomera. U vazduh je otišla ogromna količina kancerogenih materija. 

  Takođe, 18. aprila su pogođene tri fabrike južne zone, a zagađenje vazduha je bilo 10.000 puta veće od dozvoljenog.

  Bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu, 9. juna 1999. godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  PU PANČEVO: Pojačana kontrola saobraćaja

  Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, u periodu od 25. aprila do 1. maja 2024. godine sprovešće akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerenu na otkrivanje i […]