• Ilandža: Proizvodnja jaja mnogo veća od trenutne potražnje

  Proizvođači jaja ističu da je proizvodnja jaja mnogo veća od trenutne potražnje na domaćem tržištu i da posluju sa gubicima jer moraju da ulažu u nove tehnologije što iziskuje dodatne troškove. Mnogo bi im značilo kada bi se dozvolio izvoz u zemlje Evropske unije.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Ilandža: Proizvodnja jaja mnogo veća od trenutne potražnje
  Foto: 013info

  Na farmi kokošaka u Ilandži 25.000 koka nosilja svakog dana snese oko 18.000 jaja. Ona se zahvaljujući posebnim mašinama klasiraju po težini i veličini, a sve ih pažljivo, ali brzo slaže Gordana Stjepanović koja ovde radi već šest godina.

  Znači mi mnogo, jer zaposlena sam u svom selu, ne treba nigde da putujem.Imam korektnu saradnju sa poslodavcem i po dogovoru sa njim nemam određeno radno vreme, već je klizno.Bitno je da se posao uradi i da se jaja pokupe, kaže za RTS Gordana Stjepanović.

  Proizvođači kažu da i najmanji višak na tržištu mnogo utiče na cenu jaja i da trenutno u veleprodaji jaje košta 10,5 dinara što ne može da podmiri troškove proizvodnje, jer je povećana cena rada zaposlenih, a i stočna hrana često poskupljuje.

  Problem je pre svega u sezonskom uticaju na potrošnju i prodaju jaja, tržište je plitko i mali viškovi na tržištu prouzrokuju veliki pad cene jaja tako da se često dešava da radimo po cenama prodaje koje su niže od cene koštanja jaja, rekao je Slobodan Škrbić, vlasnik farme kokošaka „Presija“.

  Na farmi sami prave hranu za svoje koke od žitarica koje kupuju u selu, a u planu je i modernizacija proizvodnje.

  Mirko Škrbić, direktor farme kokošaka „Presija”, kazao je:

  – Moramo da se usaglašavamo sa standardima EU i zanavljamo opremu po njihovim standardima.To su obogaćeni sistemi i kavezi.Krenuli smo u kupovinu i jedan objekat smo počeli da obnavljamo i čekamo da iselimo živinu i onda ćemo da implementiramo novu opremu.

  Ovde ističu da za sad proizvode za svoje stalne kupce u Pančevu i Beogradu, a da bi im mnogo značilo kada bi se otvorio tranzit ka Evropskoj uniji, jer onda bi mogli da povećaju dnevnu proizvodnju jaja koja moraju da se prodaju u kratkom vremenskom roku.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo