• Nova nagrada za nastavnicu biologije Vesnu Hlavati Širka iz Pančeva

  Nastavnica biologije Vesna Hlavati Širka, iz OŠ ,,Stevica Jovanović“, nakon prošlogodišnje nagrade na festivalu Nauka na sceni (Science on stage Serbia – Genetika goluba), ponovila je uspeh osvojivši nagradu na konkursu za najbolju metodičku inovaciju u nastavi biologije za 2024. godinu. Nagrada joj je uručena u ponedeljak, 3. juna, na Biološkom fakultetu u Beogradu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Nova nagrada za nastavnicu biologije Vesnu Hlavati Širka iz Pančeva
  Foto: Privatna arhiva

  Nastavnica Vesna Hlavati Širka je i prošle godine na istom konkursu osvojila nagradu, tada je njen rad obuhvatio problem klasifikacije vrsta. Ove godine se bavila vežbom kojom na lakši i zanimljiviji način učenicima približava problem prilagođenosti vrsta na životnu sredinu.

  Naime, učenici znaju kako izgledaju životinje, ali kako im prilagođavanje pomaže da prežive u određenim uslovima životne sredine je nepoznanica za njih. Kako bi podstakla mlade da razmišljaju o tome, ona je napravila nastavni materijal na karticama koje učenici kombinuju i tako stvaraju sopstvenu životinju, svog zanimljivog hibrida, koje  prilagođavaju uslovima  određene životne sredine.

  Foto: Privatna arhiva
  -Na karticama se nalaze oblici tela životinja koje žive na kopnu, u vodi , predstavljeni su njihovi udovi  (noge, peraja, kandže), kao i tvorevine na površini tela (perje, dlake, krljušt, rogovi) . Njihovim kombinovanjem dobijaju se hibridi- objasnila je za 013info Vesna Hlavati Širka.
  Foto: Privatna arhiva

  Nastavnici Vesnu Hlavati Širka predstoji međunarodno takmičenje u avgustu ove godine u Finskoj. U Turkuu će predstavljati Srbiju sa nastavnim materijalom Genetika goluba (Diversity in STEM Teaching – Science on Stage 2024 (sons2024.eu).

  Foto: Privatna arhiva

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo