• PANČEVO: Krpelji su opasnost koja vreba tokom cele godine – Kako zaštititi pse?

  Krpelji su prisutni tokom cele godine, ali postaju posebno aktivni u toplijim mesecima. Ujedi krpelja mogu dovesti do različitih zdravstvenih problema, zbog toga je važno da vlasnici ljubimaca budu posebno oprezni i preduzmu preventivne mere kako bi zaštitili svoje pse od ovih opasnih parazita.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  PANČEVO: Krpelji su opasnost koja vreba tokom cele godine – Kako zaštititi pse?
  Foto: 013info

  Prema rečima Kamenka Marinkovića, doktora veterinarske medicine, ne postoji period godine kada psi nisu u opasnosti od krpelja. Kako je pojasnio, tokom toplijih meseci ujedi krpelja su intenzivniji, udesetostručuju se, ali napominje da treba biti obazriv tokom cele godine.

  Dodaje i i da nije svaki krpelj infektivan.

  – Pas ne oseti ubod krpelja, nije kao buva ili muva. Krpelj u svojoj pljuvački ima analgetik i pre nego što ujede, pušta analgetik. Problem je zato što se u pljuvačnim žlezdama infektivnog krpelja nalaze paraziti koje oni prenose.

  Najčešće bolesti koje krpelji prenose su babezija, erlihija i lajmaska bolest, koju inače krpelji mogu da prenesu i na ljude.

  Kad je reč o zaštiti, dr Marinković ističe da je najkorisnija zaštita redovna zaštita. Postoje kapi, tablete i ogrlice.

  – Ne postoji preparat koji radi 100 posto. I najskuplji preparat ukoliko se ne koristi redovno nema svrhe, kaže veterinar za 013info.

  Dodaje i da svi preparati mogu izazvati i alergijsku reakciju.

  – Vlasnik mora da nađe preparat koji odgovara njegovom psu i da ga koristi dokle god je učinkovit.

  Bitno je i gde pas boravi. Ukoliko vlasnik često odlazi sa ljubimcem u prirodu, veterinar navodi da treba da se doda još neka zaštita – u tom slučaju, pas bi i na dnevnom nivou trebalo da se prska nekim pogodnim preparatom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo