• PANČEVO: Trudnice psihofizičku pripremu za porođaj mogu zakazati lično ili telefonskim putem

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Buduće mame psihofizičku pripremu za porođaj mogu zakazati lično u Službi za zdravstvenu zaštitu žena ili telefonom na 013/309-215.

  Glavna sestra Službe za zdravstvenu zaštitu žena, Miljana Živković, održala je budućim mamama čas psihofizičke pripreme za porođaj. Pričala im je o fazama porođaja, porođajnim dobima, vežbama disanja i koje su dozvonjene aktivnosti u toku trudnoće. Pokazala im je vežbe koje su po programu, za koje trudnica mora imati odobrenje svog izabranog ginekologa, da li sme da radi. One trudnice koje su na terapiji za održavanje trudnoće mogu dolaziti na konsultacije, vežbe disanja, ali bez vežbi istezanja, navodi se na sajtu Doma zdravlja.

  Psihofizička priprema trudnica je osposobljavanje trudnice za uspešan i bezbedan porođaj. Fizička kondicija trudnice treba da se stekne i održi. Vežbe su naročito usmerene na trbušne, međurebarne i mišiće karličnog dna. Kondicione vežbe se sinhronizuju sa vežbama disanja koje istovremeno opuštaju, poboljšavaju plućni kapacitet i omogućavaju dobru oksigenaciju ploda. Uče se i usvajaju se tipovi disanja prema fazama porođaja.Osim sticanja kondicije i jačanja mišića, ove pripreme su značajne jer se na njima čuje niz dragocenih saveta i dobijaju informacije o tome šta se događa u telu trudnice od začeća, kao i šta da očekuje u porodilištu.

  Pripremajući se za porođaj, buduća mama saznaje sve o tome kako njeno telo učestvuje u tom činu, koliko je važno i potrebno da joj u prvoj porođajnoj fazi mišići budu relaksirani i zašto. Kako da u drugoj porođajnoj fazi može da svesno upravlja svojim mišićima i aktivno pomaže i učestvuje u porođaju. Stičući takva znanja, koja tokom prishofizičkih priprema usvoji ponavljanjem, buduća mama na porođaju je osposobljena da sa lakoćom prati u kojoj je fazi porođaja i šta je potrebno da uradi. Tako da, umesto da na porođaj kreće u strahu, jer je to novo i nepoznato iskustvo, trudnica u porodilište kreće opuštena i spremna na saradnju sa akušerom.

   

   

  Buduće mame psihofizičku pripremu za porođaj mogu zakazati lično u Službi za zdravstvenu zaštitu žena ili telefonom na 013/309-215.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo

  PANČEVO: Sindikat Sloga protiv direktora Pantransporta – Ko je u pravu?

  Udruženi sindikati Srbije Sloga su putem saopštenja koje je našoj redakciji dostavljeno 3. decembra, naveli da su podneli zvaničan predlog za krivično gonjenje Voje Savičića, direktora Pantransport d.o.o. Pančevo, a da je predlog upućen Osnovnom javnom tužilaštvu u Pančevu zbog, kako kažu, sumnje na ozbiljno kršenje prava radnika na sindikalno udruživanje i delovanje.

  PANČEVO: Zašto je važno ukloniti opalo lišće

  Sezona skupljanja opalog lišća ove godine je kasno počela, zbog produženog lepog vremena, koje smo imali u novembru. Ekipe gradskog „Zelenila“ u Pančevu, svakodnevno su na terenu, a građanima koji ga sami skupljaju poručuje se da je paljenje zabranjeno.

  Uspešan nastup predstavnika južnog Banata na sajmu Etno hrane i pića

  U periodu od 30. Novembra do 03. decembra 2023. godine održan je „17. sajam Etno hrane i pića 2023.”, pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Beograda. Proizvođači su se predstavili uz podršku Privredne komore Srbije, sa svim svojim reginalnim komorama i uz pomoć Zadružnog saveza Srbije. Region Južnog Banata učestvovao je četrnaesti put u organizaciji PKS- Regionalne privredne komore Južnobanatskog upravnog okruga i uz podršku Regionalne razvojne agencije Južni Banat.