• Pokrenuta kampanja za zaštitu barske kornjače unutar SRP Kraljevac u Deliblatu

  Mladi istraživači Srbije po prvi put pokreću kampanju prikupljanja sredstava za zaštitu jedne važne životinjske vrste – barske kornjače. Cilj kampanje je podrška istraživanju i zaštiti barskih kornjača, unutar Specijalnog rezervata prirode “Kraljevac”.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pokrenuta kampanja za zaštitu barske kornjače unutar SRP Kraljevac u Deliblatu
  Foto: Pixabay

  Barska kornjača (Emys orbicularis) je strogo zaštićena vrsta u Srbiji i važna za očuvanje barskih ekosistema. Međutim, ova vrsta se suočava sa ozbiljnim pretnjama i njihova populacija je ugrožena zbog brojnih faktora.

  Kroz kampanju „KORNJAČA-SPORNJAČA“ prikupljamo sredstva za kupovinu GPS uređaja i druge neophodne opreme koju će koristiti istraživači Biološkog fakulteta koji proučavaju barske kornjače na jezeru Kraljevac. Rezultati istraživanja će nam omogućiti da saznamo koliko se barska kornjača na jezeru Kraljevac suočava s pretnjama kao što su smanjivanje ili zagađenje staništa, nestanak pogodnih mesta za gnežđenje kao i da utvrdimo kolika je smrtnost jedinki prilikom prelaska saobraćajnica, navodi se u saopštenju.

  Da bi cilj bio ostvaren, potrebno je da se sakupi 1.010.000 dinara.

  Sredstva koja prikupljaju su potrebna za:

  Nabavku tri seta GPS lokatora, uređaja sa pratećom software i hardware opremom, kojima će se pratiti ponašanje i kretanje kornjača: 910.000 dinara i kupovinu opreme (nonius – za merenje, bubnjevi za hvatanje kornjača, akumulator za čamac): 100.000 dinara.

  Detaljnije OVDE.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo