• Svetski dan borbe protiv side obeležen i u Pančevu

  Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side (KOMPAS) i ove godine zanimljivim, ali i edukativnim programom tokom čitavog dana obeležava 1. decembar, Svetski dan borbe protiv side.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Svetski dan borbe protiv side obeležen i u Pančevu
  FOTO: Unsplash

  Danas su organizovali i besplatno testiranje na HIV. Inače, u Južnobanatskom okrugu prema podacima pančevačkog Zavoda za javno zdravlje, u ovoj godini prijavljeno je 11 HIV pozitivnih od kojih su tri osobe obolele.

  Kreativni omladinski centar Pančeva za borbu protiv side – KOMPAS već skoro tri decenije istrajava u misiji unapređenja i sprovođenja primarne prevencije od HIV-a među mladima. Pod sloganom „Proširi svest – Uradi test“, organizovali su danas u centru grada i besplatno testiranje. Tolerancija i rušenje stigme prema HIV pozitivnim osobama, promovisanje koriščenja zaštite i zdravih stilova života je ono na čemu, ovi mladi ljudi, požrtvovano rade.

  Destigmatizacija i generalno inkluzija i sveopšte prihvaćanje osoba sa HIV-om je ono što je tim ljudima neophodno. Pored toga ,osim što možemo da reagujemo kao individue , postoji i aspekt institucija koje bi mogle više da se uključe u poboljšanje njihovog života. Dosta toga je urađeno i napredak u svemu postoji a pogotovo kada je medicina u pitanju. Uzevši u obzir koliko je HIV kompleksan virus i koliko smo napredovali prethodnih 30 godina da od nekoliko grupa lekova koje su morale da se uzimaju po posebnom režimu sada je to jedna tableta koja se uzima do kraja života- objašnjava Nikola Brkljač, potpredsednik Kompas-a.

  Aktivni su tokom čitave godine, a redovno drže predavanja u srednjim i osnovnim školama.

  – Predavanje se trenutno drži u devet srednjih škola u Pančevu, učenicima prve i četvrte godine. Naši volonteri 45 minuta koliko traje čas drže najoosnovnije predavanje o HIV-u i sidi ,pokušavamo sa njima da radimo kroz pristup vršnjačke edukacije jer smo sličnih godina i na jedan šaljiv ali pametan način želimo da ih naučimo što više o HIV-u i sidi i kako da se zaštite, objašnjava Višnja Vlaški iz KOMPAS-a.

  Volonteri Kompas-a su kao i prethodnih godina okitili drveće u centru grada crvenim vrpcama, koje predstavljaju simbol borbe protiv side i podrške obolelima.

  Inače, u Zavodu za javno zdravlje Pančeva besplatno testiranje na HIV kao i poverljivo savetovanje funkcioniše tokom čitave godine.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo