• U Pančevu ne opada potražnja za stanovima

  Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku građevinska industrija koja je duže vreme beležila rast u trećem kvartalu ove godine počela je da usporava razvoj i zabeležen je manji broj izdatih građevinskih dozvola. Jedino se u južnom Banatu i dalje gradi kao i prethodnih godina,a zahvaljujući novih tehnologijama građevinska sezona se ne prekida ni tokom zime.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Pančevu ne opada potražnja za stanovima
  Foto: 013info

  U Pančevu je ove godine izdato 180 građevinskih dozvola, što je skoro isto kao i lane. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u septembru je u Srbiji izdato 3113 građevinskih dozvola, a predviđa se da će u narednom periodu najveća aktivnost biti u južnom Banatu gde se očekuje 40 odsto novogradnje, dok se u Beogradu očekuje 20 odsto vrednosti novogradnje. Zatim sledi Južnobačka oblast sa 6 odsto, Pomoravska sa 4,4 odsto i Zlatiborska sa 4 odsto.  

  Ana Bajić iz Wajfert city centra u Pančevu smatra da se naš grad nalazi na idealnoj lokaciji za nove investitore:

  – Pančevo definitivno ima najveći potencijal od svih gradova u Srbiji, jer se nalazi u blizini Beograda i dvomilionskog tržišta. Ovde se još uvek sa mnogo manje novca može kupiti kvalitetan stan i zato mnogi Beograđani postaju Pančevci. Kod nas je potražnja za stambenim kvadratima ista kao i prošle godine,a najviše se traže dvosobni i trosobni od 45 i 65 m2, rekla je Ana Bajić.

  U narednoj godini očekuje se da cene stanova stagniraju iako su za 30 odsto poskupeli građevinski materijal i radna snaga, ali sve veća je i ponuda. Na potražnju i kupovinu nekretnina utiče mnogo toga, kaže jedan od najiskusnih investitora Ljupko Kutanjac:

  – Na kupovinu i cenu stanova utiče sve, a najviše lokacija, kvalitet izgradnje i pozdanost investitora. Sad kupci imaju najveći problem sa bankama, jer su pooštreni kriterijumi, pa je kreditna sposobnost naših sugrađana sve manja. Ne usuđuju se kao ranije da podignu kredit da bi kupili nov stan, jer su banke podigle vrednost euribora. Kod mene najviše kupaca dolazi iz okolnih sela iz kojih roditelji kupuju stanove za svoju decu, a trudimo se da cene prilagodimo mogućnostima naših kupaca i kreću se već od 1300 evra po kvadratu, istakao je  Ljupko Kutanjac, vlasnik GP „Kutko”.

  Izmene zakona o građevinarstvu ubrzale su procedure za dobijanje građevinskih dozvola i to je jedan od razloga što investitori sad mnogo lakše započinju radove, smatra  Slave Boadžijevski, direktor JKP Urbanizam-Pančevo:

  – Grad Pančevo ima u potpunosti urađenu i uređenu plansku dokumentaciju i to je prvi preduslov da bi se brzo dobila građevinska dozvola, a postoje i aktivnosti sekretarijata koji je ažuran i koji radi u skladu sa zakonom u vezi sa izdavanjem građevinskih dozvola i mislim da smo tu među najboljima u državi. Postoje propisi koji se moraju ispuniti kada je u pitanju spratnost objekta, ali i broj parking mesta i veličina zelenih površina oko svakog novog objekta, kaže Boadžijevski.

  Planskom dokumentacijom grada predviđeni su uslovi izgradnje novih objekata, ali pojedine Pančevce brine da li će grad sačuvati autentičnost i hoće li nove zgrade narušiti dosadašnji izgled pojedinih ulica. 

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo