• U Pančevu već devet godina uspešno radi „Zmajoskop“

  U pančevačkoj Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ nastavnik likovnog, Predrag Bačkonja, upoznaje svoje đake sa sedmom umetnošću – filmom.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  U Pančevu već devet godina uspešno radi „Zmajoskop“
  Foto: Privatna arhiva

  Svakog drugog petka kabinet u školi postaje bioskop, simboličnog naziva „Zmajoskop“.

  O nastanku i radu „Zmajoskopa“, nastavnik Predrag Bačkonja govorio je za 013info.

  Kada i kako ste došli na ideju za „Zmajoskop“?

  – „Zmajoskop“ je počeo sa radom 6. marta 2015. godine. Samom imenu bioskopa su kumovali učenici u anketi koju smo sproveli nekoliko nedelja posle prve projekcije.

  Ideja o pokretanju školskog bioskopa bila je potaknuta činjenicom da je nekada uz samu školu egzistirao bioskop u sklopu tadašnjeg Doma pionira, a koji je prikazivao filmove namenjene isključivo deci.

  Projekcije u „Zmajoskopu“ se odvijaju svakog drugog petka od 17 časova. Pre glavnog filma se pušta kratki animirani film, da oni koji malo kasne ne izgube mnogo od glavnog filma.

  Kako odlučujete koji film ćete prikazati deci, koji su to kriterijumi?

  – Jedno vreme smo nakon projekcije organizovali glasanje o tome koji će se film sledeći gledati, ali smo od te prakse odustali, jer je sve zavisilo od onih koji su trenutno na projekciji.

  Učenici često imaju potrebu da mi predlože neki film da pogledam, pa ja neke od tih filmova uvrstim u repertoar „Zmajoskopa“. Uglavnom biram filmove koji su nastali u prošlom veku, jer mislim da o tim filmovima učenici manje znaju, a tu ima mnogo kvalitetnih filmova prikladnih za njihov uzrast. Novije filmove treba da gledaju u “velikom” bioskopu i tako kompletiraju sliku o filmu kao umetnosti.

  Da li su deca danas u ekspanziji društvenih mreža zainteresovana za film i da li im sadržaj koji duže traje drži pažnju?

  – Posete „Zmajoskopu“ su solidne tokom cele školske godine. Ima dosta redovnih posetilaca koji tu vide način da se okupe i budu zajedno. Česti su dogovori oko mesta susreta pre „Zmajoskopa“, kao i destinacije posle projekcije.

  Koncentracija na film je dosta dobra kod većine, ali kad pažnja popusti može malo da se pogleda u mobilni, ali pod uslovom da se ne remete drugi posetioci.

  Da li imate saznanja da je neko dete koje je dolazilo u „Zmajoskop“ nastavilo u daljem životu da se bavi filmom?

  – Bivši učenici naše škole, kao srednjoškolci, se bave filmom u okviru Škole za talente “Mihajlo Pupin”. Neki od njih su završili Fakultet dramskih umetnosti, neki još studiraju, a neki i dalje pokušavaju da upišu FDU.

  Sa „Zmajoskopom“ ste osvojili nagradu na međunarodnom festivalu BUDI. Da li imate u planu slične projekte?

  – Vreme izolacije i onlajn nastave nas je malo poremetilo, ali se nadam da ćemo u neko dogledno vreme ponoviti taj uspeh.

  Predrag Bačkonja rođen je 1961. godine u Pančevu. Diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1989. godine, u klasi prof. Milice Stevanović. Magistrirao na istom fakultetu 1994. godine, kod istog profesora. Član je ULUS-a od 1989. godine. Izlagao je samostalno i grupno više puta. Učestvovao je u izradi više murala u gradu. Trenutno radi kao profesor likovne kulture u OŠ „J. J. Zmaj” u Pančevu.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Društvo