• Ozakonjenje nelegalne gradnje i do 130 puta jeftinije

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

  Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof.dr Zorana Mihajlović najavila je u ponedeljak, 14. 9. da će novi Zakon o ozakonjenju, čije se usvajanje očekuje u oktobru, omogućiti građanima Srbije da nelegalno podignute objekte po jednostavnoj proceduri i uz minimalan trošak upišu kao zakonite.

  Objekti koji su podignuti bespravno, moćiće da se ozakone po značajno sniženoj ceni, i to čak 130 puta manjoj nego što je ona sada. Priliku da ozakone svoje objekte imaće i oni vlasnici koji nisu podneli zahtev za nakadno izdavanje građevinske i upotrebne dozvole. Ono što će im jedino biti potrebno je izvеštaj zatеčеnog stanja sa еlaboratom gеodеtskih radova, kao i dokaz o svojini, rekla je ministarka prof. dr Zorana Mihajlović u intervjuu za Večernje novosti.

  Oni vlasnici koji su već podneli zahteve za legalizaciju objekata, čiji je trenutan broj 771.000, ne moraju da podnose nove zahteve, već će im se uz prethodno priložena dokumenta, naplatiti taksa u zavisnosti od kvadrature i namene objekata, a kasnije će ta imovina biti upisana u svojinsku evidenciju.

  Ministarka Mihajlović, dodala je da je ovde reč o novim rešenjima za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata, koje bi skupština mogla da usvoji već u oktobru.  Kako ona navodi sadašnje stanje sa 1.476.433 nеlеgalnih objеkata, što prestavlja 30 odsto ukupnog broja izgrađеnih zdanja, nije održivo. Cilj ovog zakone je da se svima brzo, lako i jeftino omogući legalizovanje svoje imovine.

  Ministarka nije precizirala tačnu cifru kada je u pitanju cena legalizacije, ali je slikovito objasnila da za legalizaciju za koju je sada trebalo izdvojiti 13 hiljada evra, sa dolaskom novog zakona će ta cena biti 130 puta manja.  

  Ona jе rеkla i da objеkti građеni na klizištima, javnim površinama, zaštićеnim zonama i mеstima kao što su nacionalni parkovi, nеćе biti lеgalizovani, vеć srušеni.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija

  Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone na Dunavcu

  Ministarstvo turizma i omladine Republike Srbije dodelilo je Opštini Kovin 10.000.000 dinara za realizaciju projekta „Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte“, a po Konkursu […]

  VRŠAC: Sajam zapošljavanja 17. aprila

  Filijala Vršac Nacionalne službe za zapošljavanje organizuje Sajam zapošljavanja 17. aprila, od 10 do 12 časova, u Kongresnoj sali Hotela „Srbija“, Svetosavki trg br. […]