• Pančevo: Broj izdatih građevinskih dozvola u 2023. na nivou iz prethodne godine

  Iako izgradnja i prodaja stanova u poslednjem kvartalu ove godine beleži pad čini se da se u južnom Banatu gradi kao i prethodnih godina, a građevinska sezona ne prekida se ni tokom zime. Od početka godine izdato je oko 200 građevinskih dozvola što je na nivou iz 2022. godine, a među kupcima pored Beograđana sve je više i Rusa.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  Pančevo: Broj izdatih građevinskih dozvola u 2023. na nivou iz prethodne godine
  Foto: Pixabay

  U Pančevu gotovo u svakoj ulici niče zgrada. Broj izdatih građevinskih dozvola u 2023. je na nivou iz prethodne godine, a potražnja za sada ne pada kao ni cena kvadrata.

  „Blizina Beograda je jedan od osnovnih razloga zašto nije pala potražnja. Jer koliko god da su neki odlučili da sačekaju da vide šta će biti sa tržištem i kako će ići kamate u narednom periodu, toliko Beograđani i dalje imaju istu potrebu ili želju da se presale iz Beograda za Pančevo“, rekao je agent za nekretnine Dušan Stanić.

  Nekada je moglo da se za jedan prodat stan u Beogradu kupe dva skoro iste kvadrature u Pančevu. Sada su cene nekretnina porasle, ali su i dalje povoljnije. Pančevo je mirnije za život, nema saobraćajnih gužvi kao u glavnom gradu, a do centra Beograda stiže se brže nego iz nekih prigradskih naselja. I to su razlozi koji idu u prilog kupovini nekretnina u ovom gradu.

  Takođe i Rusi u poslednje vreme dosta kupuju stanove što svakako utiče na visinu cene.

  „U starogradnji sređen stan u centru ide i do 1200 evra, a uglavnom je starogradnja od 950 do 1000 evra dok u novogradnji ide od 1350-1400 do čak 1800 evra po kvadratu“, kazao je Stanić.

  Zbog Rusa su porasle i cene zakupa pa je za iznajmljivanje dvosobnog stana potrebno izdvojiti od 250 do 450 evra.

  Iako je i u Pančevu moguće da u 2024. godini dođe do stagnacije u prodaji nekretnina ne bi trebalo očekivati značajniji pad cena kvadrata pogotovo u novogradnji jer su porasle cene repromaterijala i radne snage, kažu u agencijama.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Ekonomija