• CENE U SRBIJI: U Pančevu najjeftinija krmenadla i piletina

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    013 Info
    Cene namirnica u Srbiji variraju osetno, ne samo od grada do grada već i od radnje do radnje istog maloprodajnog lanca. U zavisnosti od mesta, voće i povrće, meso i mlečne proizvode trgovci na pijacama i u radnjama nude po različitim cenama.
     
    Svinjsko meso, odnosno krmenadlu, po podacima Republičkog zavoda za statistiku, ovog meseca bilo je najpovoljnije kupiti u Pančevu, Novom Sadu ili Leskovcu, gde je kilogram dostizao 339, dok je najskuplje to meso bilo u Novom Pazaru – 450 dinara. Po 360 dinara za tu kategoriju mesa odvajali su građani Beograda, Kraljeva, Smedereva, Valjeva…
     
    Za kilogram junetine u Pančevu je potrebno odvojiti 479 dinara, u Vranju 635 dinara, u Sremskoj Mitrovici 599, a istovremeno u Smederevu za istu kategoriju mesa, tj. rozbratnu izdvaja se za trećinu manje, odnosno 430 dinara za kilogram, pokazuju podaci Zavoda za statistiku.
    Za kilogram telećeg mesa treba platiti od 699, koliko je u Zrenjaninu i Pančevu, do 910 dinara, koliko ga plaćaju stanovnici Leskovca.
     
    Cena svežeg pilećeg mesa najniža je na pijacama u Nišu i Zaječaru, gde iznosi po 189 dinara, a najviša u Užicu, gde je potrošači plaćaju duplo više, čak 400 dinara, u Pančevu pileće meso na pijaci košta 250 dinara za kilogram, ali u Pančevu kilogram pilećeg mesa u prodavnici možete kupiti za 179 dinara.
     
    Kilogram šarana u Pančevu košta 369 dinara, u Subotici i Zrenjaninu 320.
     
    Razlike u cenama su tolike da se često osnovne namirnice istih dobavljača u domaćim prodavnicama razlikuju u ceni i do 30 odsto. 
     
    Pored cena svežeg mesa i prerađevina, drastične razlike su i kod mlečnih proizvoda, ulja i masti. Ponekad, po ceni kilograma ili litra mogu se kupiti dva. Litarski jogurt može da se kupi za 79, ali i za 115 dinara, što je razlika od čak 52 odsto. Slično je i sa mlekom, čija cena varira za oko 35 odsto, ili od 70 do 95 dinara za litar.
     
    Brašno trenutno u trgovinama košta 42 do 65 dinara. Litar suncokretovog ulja ima raspon od 121 do 143 dinara. Tolike razlike u cenama istih proizvoda još jednom pokazuju koliko se od radnje do radnje može uštedeti.
     
    S obzirom na to da kupovna moć i visina cena na rafovima zavisi od visine prosečne plate, podsetimo da prosečna neto zarada u Srbiji isplaćena u junu 2016. godine iznosi 46.450 dinara, što je nominalno više za 5,7 odsto nego u maju, a realno je povećanje od 5,6 odsto.
     
    Prošlog meseca prosečna plata u Vojvodini bila je 45.154 dinara, što znači da je 1.296 dinara manja od prosečne plate u Srbiji. Samo jedna oblast u Vojvodini ima junsku prosečnu platu veću od republičkog i vojvođanskog proseka, i to Južnobačka – 49.805 dinara.
     
    Preostalih šest oblasti u Vojvodini imaju prosečnu platu koja je niža i od vojvođanskog i od republičkog proseka, pa tako junska zarada u Severnobačkoj oblasti iznosi 43.157, u Južnobanatskoj 42.277, Srednjobanatskoj 41.638, Severnobanatskoj 40.417, Sremskoj 40.366 i Zapadnobačkoj oblasti 39.517 dinara.
     
    Najveća junska plata u Vojvodini zabeležena je u Vršcu i iznosi 59.889 dinara, a dok u Novom Sadu iznosi 54.292 dinara.
     
    Pregled cena po gradovima koje je prikupio Republički zavod za statistiku možete pogledati ovde.
     
     

    Cene namirnica u Srbiji variraju osetno, ne samo od grada do grada već i od radnje do radnje istog maloprodajnog lanca. U zavisnosti od mesta, voće i povrće, meso i mlečne proizvode trgovci na pijacama i u radnjama nude po različitim cenama.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Ekonomija