• Dolovke u misiji očuvanja starih zanata (FOTO)

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
  013 Info

   

  Za članice Udruženja žena „Dolovke“ nema odmora. Od subote, 12. novembra, pa sve do februara, vredne žene ovog udruženja, baviće se vezom domaćica koje će nakon završetak projekta biti predstavljene u prostorijama Turističke organizacije Pančevo.

  Sredstva za izradu domaćica u iznosu od 80.000 dinara došla su putem konkursa za finansiranje projekata ženskog preduzetništva za razvoj novih proizvoda u okviru nematerijalnog kulturnog nasleđa koji je raspisao Grad Pančevo. Cilj projekta STARI ZANAT NAŠIH BAKA „VEZENE DOMAĆICE“ je razvoj i revitalizacija poslova koji se smatraju umetničkim i starim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti, u ovom slučaju veza koja jedne od tehnika umetničkog ručnog rada.

  – Novi proizvod – vezene domaćice tradicionalni prizvod u novom ruhu, (uramljene mini vezene domaćice) biće dostupan na tržištu nakon realizacije projekta. Iz dosadašnjeg iskustva znamo da je tražen, što bi značilo da ima tržišni potencijal. Možda ga ima na tržištu u Pančevu, ali ne u ovom izdanju kako mi planiramo da ga prezentujemo. Samim tim što je u mini izdanju biće pristupačniji i što se tiče cene, a i samog izlaganja u prostoru doma, rekla je podpredsednica Udruženja žena „Dolovke“ Dragana Marić.

   

  Ona je objasnila da ovo udruženje neguju tradiciju i domaću radinost, sa ciljem da se očuvaju stari zanati, kao i da se podstakne žensko stvaralaštvo i preduzetništvo.

  – Domaćice koje budemo napravile predstaviće znanje i veštine, koje zajednice i grupe prepoznaju kao deo svog nematerijalnog kulturnog nasleđa, rekla je Dragana Marić.

  Radionice će se održavati jednom nedeljno po dva sata u periodu od novembra 2016. do februara 2017. godine. One obuhvataju teoretski i praktičan deo, kao i samostalan rad.

  O istorijatu nastanka veza, upoznavaju o potrebnom materijalu, opremi i priboru pričala je edukatorka Smiljka Bulatović Iz Kikinde. Ostali susreti podrazumevaju praktičan deo samostalnog veza na belom platnu.

  – Očekujemo da na nakon realizacije projekta, prezentacijom vezenih domaćica, obogatimo našu etno turističku ponudu. Istovremeno, želimo da pokažemo da smo spremne da usavršavamo svoje znanje i veštine u oblasti starih zanata – ručni rad. Nadamo se na kraju da će žene moći da plasiraju svoje rukotvorevine i da time ekonomski doprinesu sebi, a i udruženju, istakla je Dragana Marić.

   

  Za članice Udruženja žena „Dolovke“ nema odmora. Od subote, 12. novembra, pa sve do februara, vredne žene ovog udruženja, baviće se vezom domaćica koje će nakon završetak projekta biti predstavljene u prostorijama Turističke organizacije Pančevo.

  Podeli vest:

  Facebook Twitter WhatsApp
 • NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

  Ostalo iz kategorije Kultura

  Foto-safari u Ivanovu 28. aprila

  Dom kulture „Žarko Zrenjanin“ i foto grupa „Dunavac“ organizovaće 17. fotografsko druženje „Foto-safari Ivanovo 2024“ u nedelju, 28. […]